Forumul Economic Mondial: Romania a urcat 6 pozitii in topul competitivitatii economice realizat

0
763

Romania a inregistrat un avans de 6 pozitii, de pe locul 59 pe 53, in clasamentul competitivitatii economice intocmit anual de Forumul Economic Mondial (WEF), plasandu-se peste tari ale Uniunii Europene (UE) ca Bulgaria, Ungaria, Grecia sau Croatia, dar sub Polonia, Lituania sau Cehia, informeaza Mediafax.

in ceea ce priveste tarile vecine, Romania a depasit in acest an Bulgaria, aflata pe locul 54, potrivit Indicelui Global al Competitivitatii editia 2015-2016, publicat miercuri de WEF.

Ungaria se situeaza cu 10 pozitii in spatele Romaniei, pe 63, in timp ce Ucraina se afla abia pe locul 79, Republica Moldova pe 84 si Serbia pe 94, dupa criteriile competitivitatii.

in schimb, Cehia ocupa locul 31, Lituania este pe 36, iar Polonia pe pozitia 41.

Economia romaneasca sta cel mai bine la capitolul eficienta, pe locul 44 in lume, in crestere cu sase pozitii comparativ cu clasamentul anului trecut, si cel mai prost in ceea ce priveste inovatia – pozitia 84, comparativ cu locul 78 in 2014.

Criteriile privind eficienta includ accesul la educatie si calificare, eficienta pietei de consum si a pietei muncii, gradul de dezvoltare a pietei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar si marimea pietei interne.

Capitolul inovatie se refera atat la aspectul implicit al inovatiilor aduse de economia locala, cat si la „gradul de sofisticare” a mediului de afaceri.

in privinta cerintelor de baza ale unei economii de piata, precum gradul de dezvoltare institutionala, infrastructura, mediul macroeconomic si accesul la servicii de sanatate si educatie primara, Romania se plaseaza pe locul 70 in lume, urcand in clasament cu 7 locuri fata de anul trecut.

Cea mai competitiva economie din lume este ca si anul trecut Elvetia, urmata in ordine de Singapore, SUA, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia si Marea Britanie.

Analiza WEF este realizata pe 140 de economii ale lumii, iar calcularea indicelui competitivitatii se face pe baza unui complex de factori, precum prevederile legislative dintr-o tara, produsul intern brut si rata inflatiei, calitatea infrastructurii, a sistemelor de educatie si sanatate si caracteristicile pietelor respectivului stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here