Ziua Oportunităților de Afaceri dedicată promovării relațiilor economice româno – tunisiene în octombrie 2024 și posiblă misiune economică a CCIB în Republica Tunisiană în februarie 2025

0
1096

La 21 iunie a.c. dl. Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) s-a reîntâlnit cu E.S. dl. Sami Nagga, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România, cu prilejul unei vizite de lucru la Palatul CCIB. Ambasadorul Sami Nagga a fost însoțit de dl. Marouane Ben Nasr, Secretar I în cadrul misiunii diplomatice tunisiene. Din partea CCIB au participat Gabriela Iftene, director executiv, Mircea Toader, coordonatorul Serviciului Relații Internaționale și Răzvan Hoinaru, colaborator al Camerei București.

Salutând oaspeții, președintele Iuliu Stocklosa le-a reamintit că, în conformitate cu Strategia de relații internaționale a CCIB, Tunisia este un important partener economic și comercial al României pe continentul African, fapt reflectat și de cele 5 Acorduri de cooperare economică încheiate cu Camerele regionale de Comerț și Industrie din Tunisia (Sfax, Tunis, Bizerte, Sousse și Gafsa), iar cel cu Camera de Comerț și Industrie Tunis a fost actualizat la 13 iunie 2023 cu prilejul vizitei președintelui acestei camere la București.

”Conform datelor Institutului Național de Statistică, evoluția schimburilor comerciale bilaterale arată că după anul 2022, cu un volum record, atât cel total cât și a celor două componente export și import, a urmat în 2023 o reducere a fluxului de mărfuri între cele două țări cu 44%, tendința continuată și în primul trimestru 2024, comparativ cu perioada similară din anul precedent, înregistrându-se o scădere a comerțului bilateral cu 35%, din care exportul cu 38%, iar importul cu 30%. Apreciem că este momentul să intervenim pentru o mai bună cunoaștere a potențialului celor două economii de către mediile de afaceri din România și Tunisia, precum și în scopul diversificării structurii schimburilor comerciale prin organizarea în parteneriat a unor evenimente promoționale” a declarat președintele Stocklosa.

La rândul său, E.S. ambasadorul Sami Nagga și-a exprimat dorința de a continua buna colaborare cu CCIB, mulțumind pentru oportunitățile trimise mediului de afaceri tunisian prin intermediul misiunii diplomatice de la București, exemplificând cu recenta ofertă pentru cereale. Totodată,  a fost de acord cu organizarea în parteneriat cu CCIB a unei ”Zile a Oportunităților de Afaceri – ZOA Tunisia” în luna octombrie a.c., invitând la rândul său conducerea CCIB să facă o vizită în Republica Tunisiană împreună cu o misiune economică pentru a pune în valoare prevederile Acordurilor de cooperare ale Camerei București cu partenerele sale din această țară.

Președintele Stocklosa a acceptat, în principiu, invitația stabilindu-se luna februarie 2025 ca posibilă perioadă pentru organizarea unei misiunii economice a CCIB dedicată promovării și dezvoltării relațiilor comerciale și economice româno-tunisiene.

Informații de background:

La 31 martie 2024, date disponibile, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat 51 milioane USD, din care livrările românești 29 mil. USD, iar intrările de mărfuri din Tunisia au însumat 22 mil. USD. După volumul total al schimburilor, Tunisia este al 4-lea partener comercial din continentul African, după Maroc, Libia și Algeria, ocupând locul 4 atât în topul țărilor de destinație din Africa a mărfurilor românești, cât și între statele africane, furnizoare de produse în țara noastră.

 

      Biroul de Presă al CCIB

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here