WikiLeaks: Iranul a cumparat rachete nord-coreene care ar putea atinge capitale din Europa de Vest

0
659
iran

iranIranul a obtinut 19 rachete nord-coreene de conceptie ruseasca si tehnologie avansata, care sunt mult mai puternice decat orice a admis public Washingtonul ca ar avea Teheranul si care ar putea atinge capitale din Europa Occidentala, potrivit documentelor publicate de WikiLeaks.

 

Informatia, publicata de New York Times in editia electronica, se bazeaza pe o telegrama datand din 24 februarie 2010 si detaliaza o intalnire intre oficiali rusi de rang inalt si o delegatie americana condusa de Vann H. Van Diepen, din cadrul diviziei de neproliferare din Departamentul de Stat.

Aceste rachete ar permite pentru prima data Iranului sa atace capitale din Europa Occidentala sau Moscova, iar oficialii americani au avertizat ca propulsia lor avansata ar putea ajuta Iranul sa obtina mai rapid rachete balistice intercontinentale.

Telegrama sugereaza, de asemenea, o cooperare militara profunda – probabil si nucleara – intre Coreea de Nord si Iran decat se stia pana atunci. La cererea administratiei Obama, The New York Times a fost de acord sa nu publice textul acesteia.

Versiunea nord-coreeana a acestui tip de racheta, cunoscut ca BM-25, ar putea fi echipata cu focos nuclear. Multi experti sustin ca Iranul mai are mult pana la obtinerea unui focos nuclear, in special unul suficient de mic pentru a putea fi atasat varfului unei rachete, dar considera ca acesta a depus eforturi in acest sens.

In prezent raza de actiune maxima a rachetelor balistice iraniene cunoscute este de 1.900 de kilometri, potrivit expertilor, ceea ce inseamna ca poate atinge Orientul Mijlociu, inclusiv Israelul, precum si Turcia si portiuni din Europa de Est. Oamenii de stiinta sustin ca BM-25 are o raza de actiune mai mare si este si mai grea, avand mai mult combustibil si putand atinge o raza de actiune de 3.200 de kilometri. in cazul in care ar fi lansata din Iran, o astfel de racheta ar atinge Europa Occidentala, inclusiv Berlinul.

Documentele sustin nu numai ca Iranul a obtinut rachete BM-25, ci a vazut si tehnologia avansata necesara pentru a proiecta si construi o noua clasa de proiectile mai puternice. (Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here