Wikileaks a publicat documente secrete ale diplomatiei SUA

0
666
secret-document

secret-documentScandal international dupa publicarea a 250.000 de dosare secrete ale diplomatiei americane, pe site-ul WikiLeaks. Cele mai importante publicatii au reprodus pe banda rulanda devaluiri incediare care ar putea pune Washington-ul intr-o pozitie delicata cu mai multe tari, intre care si Romania.

 Departamentul american de Stat a reactionat virulent si afirma ca site-ul incalca legislatia americana, este pusa in pericol siguranta nationala.

Documentele date publicitatii de site-ul WikiLeaks ilustreaza traficul diplomatic dintre Departamentul de Stat si circa 270 de ambasade si consulate din intreaga lume, printre care si cele din Romania. Din documente reiese ca pentru a-si convinge partenerii sa accepte fosti detinuti de la Guantanamo, Statele Unite au facut presiuni diplomatice asupra acestora, informeaza Realitatea TV.

O alta dezvaluire incredibila este aceea potrivit careia Israelul doreste sa-si mentina suprematia nucleara in regiune si disponibilitatea statului evreu de a ataca de unul singur Iranul.

Documentele ofera totodata si informatii despre activitatile de spionaj ale diplomatilor americani. Astfel, se pare ca Statele Unite ale Americii deruleaza o campanie de spionare a liderilor ONU si a reprezentantilor Chinei, Rusiei, Frantei si Marii Britanii in Consiliul de securitate al ONU.

Exista si o parte amuzanta a lucrurilor. Diplomatii americani au pareri foarte plastice despre liderii lumii.

Un document face referire la premierul rus Vladimir Putin ca fiind „masculul alfa”, in vreme ce presedintele Dmitri Medvedev este catalogat de ambasada SUA la Moscova drept „Robin”, partenerul lui Batman, scrie evz.ro, citand Der Spiegel.

Despre calcelarul Angela Merkel, botezata „teflon”, documentele circulate de diplomatia americana vorbesc ca despre un politician care „evita riscurile” si care este „rar creativa”. Documentele includ aprecieri negative ale americanilor la adresa ministrului german de externe, Guido Westerwelle. 

Sarkozy nu scapa de aprecierile diplomatilor americani. El este vazut ca un „imparat gol”. Ambasada SUA la Paris observa totodata „stilul autoritar” al presedintelui francez, care respinge opinia consilierilor si pe cea a premierului.

Premierul italian Silvio Berlusconi este caracterizat fara mila, de catre un diplomat american de la Roma: „vanitos si ineficient ca lider european modern”. Un alt raport al ambasadei il prezinta ca pe un politician „slab din punct de vedere politic si fizic”, care nu se odihneste suficient din cauza petrecerilor nocturne.  

Documentele dezvaluie totodata reticenta SUA privind relatia apropiata dintre Berlusconi si Putin.

Hamid Karzai, presedintele afgan, este catalogat direct drept „paranoic”, in vreme ce Robert Mugabe, presedintele Zimbabwe primeste apelativul de „batran nebun”.

Din cele 250.000 de mesaje secrete schimbate la diferite niveluri ale diplomatiei, cel putin 700 provin de la ambasada SUA din Bucuresti.
Continutul lor nu a fost inca facut public. Cert este doar ca ambasada americana din Bucuresti a trimis Departamentului de Stat American informatii despre Controlul Armamentului si Dezarmare, dar si despre economia romaneasca si discutiile cu FMI.
Cel mai intens schimb de telegrame secrete intre Washington si Bucuresti a avut loc in luna alegerilor prezidentiale din Romania. (Sursa: Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here