Washingtonul, ingrijorat de o presupusa vanzare de avioane militare Damascului de catre Moscova

0
680
casa-alba

casa-albaO presupusa vanzare din partea Rusiei a 36 de avioane militare catre Siria este o informatie „destul de ingrijoratoare”, in cazul in care se va confirma, a apreciat luni purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Victoria Nuland.

„Am citit acelasi articol ca si voi. Evident, daca aceste informatii se vor confirma, va fi destul de ingrijorator”, a declarat Nuland intr-o conferinta de presa despre aceasta vanzare anuntata luni de presa rusa.

Potrivit cotidianului Kommersant, Siria urmeaza sa achizitioneze aproximativ 36 de avioane militare de antrenament de tip Yak-130, in timp ce regimul sirian este supus sanctiunilor internationale din cauza reprimarii unei miscari de contestare fara precedent.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri in Orientul Mijlociu Jeffrey Feltman efectua luni o vizita la Moscova, situatia din Siria fiind principala tema a discutiilor, a continuat Nuland.

„De fiecare data cand vorbim cu Rusia despre Siria, le amintim cat de periculoasa credem noi ca este o continuare a vanzarilor de arme (catre regimul de la Damasc) si ii incurajam (pe rusi) sa faca ceea ce pot pentru a pune capat unor asemenea acte” , a subliniat ea.

Pe 13 ianuarie, Statele Unite au facut Moscovei cunoscuta ingrijorarea lor in legatura cu o nava rusa care transporta 60 de tone de arme si echipamente militare catre Siria, potrivit presei ruse. „Nu am primit prea multe clarificari despre ceea ce s-a intamplat” la acel moment, a recunoscut Nuland luni.

in afara de acest subiect, Jeffrey Feltman ii va intreba pe rusi care este pozitia lor cu privire la Siria in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, in contextul in care Liga Araba a prezentat un nou plan care prevede plecarea presedintelui Bashar al-Assad de la putere. Germania si alte tari europene vor cere Consiliului sa sustina acest nou plan.

Consiliul de Securitate nu a adoptat inca nicio rezolutie pe tema situatiei din Siria, rusii si chinezii refuzand orice text care ar conduce, in opinia lor, la o schimbare a regimului.

„De asemenea, vom discuta (cu Rusia) modul in care putem face sa avanseze lucrurile in cadrul Organizatiei” Natiunilor Unite (ONU), a conchis purtatoarea de cuvant. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here