Vladescu: Sper ca noua prognoza a FMI de crestere economica sa fie acoperita de realitate

0
499
vladescu

vladescuPrognoza de crestere economica pentru acest an revizuita in jos de FMI de la 1,3% la 0,8% ar putea fi chiar prea optimista, considera ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.”Sper ca noua prognoza a FMI sa fie acoperita de realitate.

 Eu sunt inca prudent”, a spus Vladescu intrebat de MEDIAFAX daca Guvernul va fi de acord cu estimarea revizuita a FMI privind crestere economica in cadrul discutiilor pentru a patra evaluare a acordului stand-by, care incep miercuri.

Declaratia ministrului Finantelor Publice lasa de inteles atat ca estimarea de cresetere economica ar putea fi ajustata si mai mult in jos, cat si ca revizuirea bugetara implicita la nivelul veniturilor programate va fi mai ampla.

Economia s-a contractat anul trecut cu 7,1%, dupa ce in 2008 crescuse cu un procentaj identic.

Pe de alta parte, Vladescu a precizat ca datele privind executia bugetara disponibile la 25 aprilie indica in mod clar ca deficitul s-a incadrat in tinta convenita cu FMI, de 8,25 de miliarde lei. tinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an este de 31,9 miliarde lei.

Oficialul MFP a evitat sa discute despre o posibila revizuire a tintei relative de deficit bugetar pentru 2010, care a fost negociata cu Comisia Europeana la 5,9% din PIB.

Dupa primele doua luni, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentand 1,1% din PIB, in conditiile cresterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut si scaderii veniturilor cu 3%.

Consiliul ministrilor de Finante din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat la jumatatea lunii februarie prelungirea cu un an, pana in 2012, a termenului acordat Romaniei pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din PIB.

Intrebat despre eventuale discutii privind largirea bazei de impozitare, Vladescu a spus ca negocierile se vor axa mai degraba pe zonele de evaziune fiscala, adica pe extinderea bazei de incasare efectiva.

Ministrul Finantelor nu a dorit sa comenteze nici informatia potrivit careia Guvernul ar putea cere inca o derogare de la tinta privind arieratele bugetului. Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX ca Romania va solicita FMI in discutiile privind a patra evaluare a acordului stand-by o noua derogare de la tinta datoriilor restante pe care statul trebuie sa le achite de la buget, care nu a fost indeplinita nici in primul trimestru din acest an.

Primii expertii ai delegatiei FMI sosesc marti in Romania, iar seful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, vine miercuri la Bucuresti. Cea de-a patra misiune de evaluare se va incheia pe 7 mai. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here