Vizită de lucru a președintelui Camerei de Comerț și Industrie Tunis, Mounir Mouakhar și semnarea Acordului de cooperare dintre CCIB și CCI Tunis

0
821

La 13 iunie a.c., la sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc întrevederea președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu Mounir Mouakhar, președintele Camerei de Comerț și Industrie Tunis, aflat într-o vizită de lucru țara noastră.

Oaspetele tunisian a fost însoțit de E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România, și de Marouane Ben Nasr, prim secretar al Ambasadei, la întâlnire participând și Dan Moraru, director pentru relațiile comercial-economice ale țării noastre cu statele din afara UE din cadrul Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior.

Urând bun venit colegului tunisian, Iuliu Stocklosa a menționat „Tunisia este un important partener comercial al României, iar parteneriatele cu instituțiile similare din această țară constitue o prioritate pentru CCIB. Astfel se explică existența a 5 Acorduri de cooperare semnate de CCIB cu camere de comerț și industrie regionale din Tunisia”.

În continuare, președintele Stocklosa a făcut o succintă prezentare a CCIB în sistemul cameral românesc, a Palatului CCIB, de la inaugurarea căruia s-au implinit recent 112 ani. Totodată, a felicitat pe șefa misiunii diplomatice tunisiene în țara noastră pentru implicarea sa constantă în promovarea și dezvoltarea relațiilor economice între cele două țări, volumul schimburilor comerciale, înregistrând în ultimii doi ani volume record de peste jumatate miliard USD, precum și pentru organizarea în parteneriat și la sediul CCIR, a unui Forum de Afaceri România – Tunisia, dedicat aniversării a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, la care a fost invitat și președintele CCI Tunis.

La rândul său, Mounir Mouakhar a prezentat o serie de oportunități de afaceri oferite de companiile membre ale Camerei capitalei Tunisiei, posibilitatea participării la Agrobusiness – MEDAFRICA 2023 (16-18 noiembrie a.c.)Expo, cel mai mare eveniment expozițional internațional dedicat industriei agroalimentare, precum și facilitarea unor afaceri cu alte state datorită relațiilor excelente ale CCI Tunis cu țările de pe continentul african.

În partea finală a întâlnirii, cei doi președinți au semnat noul Acord de cooperare dintre Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și Camera de Comerț și Industrie Tunis, reprezentând cadrul juridic actualizat al relațiilor dintre cele două camere și membrii acestora.

Informații de background

În 2022, Republica Tunisiană a fost al doilea partener comercial al țării noastre din Africa după Maroc, a treia piață de desfacere a produselor românești, după Maroc și Algeria, și a doua țară de origine, după Maroc, pentru mărfurile intrate în România de pe continentul african.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here