Vinuri si lucruri noi la Vitis Metamorfosis

0
963

Despre Vitis Metamorfosis n-am prea avut multe vesti in ultima vreme. Proiectul, innobilat de atingerea celebrului marchiz Antinori, s-a dezvoltat in tacere, insa, la nivel general, era asimilat mai marelui Halewood, producator cu care, de altfel, a avut numeroase conexiuni. De anul acesta, insa, intre cele doua companii nu mai exista nicio legatura. „Suntem independenti”, a declarat, cu mandrie, Fiorenzo Rista, actionar si oenolog la Vitis Metamorfosis, cu care ne-am revazut la mijloc de octombrie, cu prilejul unui eveniment organizat de producatorul din Dealu Mare. „La cina cu vinificatorul”, pe numele lui, evenimentul ne-a dat ocazia sa aflam mai multe despre vinurile lui Fiorenzo, dar si despre proiectele in derulare ale producatorului de la care avem atatea pretentii. Ca, deh, numele de Antinori obliga.

Informatiile le-am aflat nu numai de la Fiorenzo, ci si de la Giancorrado Ulrich, presedintele companiei, care, in alocutiunea de deschidere, a precizat ca, pentru Vitis Metamorfosis, 2013 poate fi considerat ca fiind anul zero. „E primul an in care vinificam strugurii nostri in crama noastra”, a spus „Dado“ Ulrich. Acesta a adaugat ca e foarte multumit de recolta si ca, data fiind calitatea strugurilor, e posibil ca gama entry-level Fluturi & Farfalle sa devina o editie limitata pentru recolta 2013, pentru ca vinurile promit o treapta superioara de calitate. De la presedintele Vitis Metamorfosis am mai aflat ca lucrarile in crama de la Vadu Sapat nu s-au incheiat inca, dar ca ea este functionala inca din primavara, cand, de altfel, au fost transferate vinurile care s-au lucrat in unitati ale Halewood Romania. Si am mai aflat ca, desi exista sperante ca lucrarile se vor finaliza pana la sfarsitul anului, inaugurarea va avea loc abia in luna mai, si pentru ca se doreste ceva deosebit, dar si pentru ca abia atunci se poate conta pe prezenta marchizului Antinori.

Despre vinuri ne-a spus mai multe Fiorenzo Rista. Vor fi mult mai multe ca pana acum, pentru ca vor aparea un Syrah, un Pinot noir si un Negru de Dragasani, un rose din patru soiuri (Syrah, Merlot, Pinot noir si Cabernet sauvignon), dar si un interesant cupaj alb de Muscat ottonel si Tamaioasa romaneasca, 2013, care ne-a fost aratat asa cum se prezinta el acum in tanc, nestabilizat si nefiltrat. Marile surprize au fost rezervate pentru masa, unde au fost degustate doua probe de Feteasca neagra 2012, una de Cabernet sauvignon 2012 deja selectionata pentru Cantus Primus, dar si ultimul Cantus Primus care a aparut pe piata, cel din recolta 2009. Despre cele doua probe de Feteasca neagra am aflat ca proveneau din aceeasi parcela, ba chiar si din acelasi tanc, numai ca una fusese pusa la maturat in budana de 5000 de litri, in vreme ce cealalta s-a relaxat in baric. Au rezultat doua vinuri cu exprimari foarte diferite. Primul se deschidea in exuberanta unui vin de Lume Noua, in vreme ce fratele sau era mai sobru, mai dominat de lemn si mai aspru. Oricum, sansele de a bea aceste vinuri sunt reduse, pentru ca, impreuna cu partea care a fost pastrata in tanc, ele vor fi asamblate de Fiorenzo intr-un singur vin. Unul care, daca rezultatul va fi multumitor, ar putea primi numele Cantus Secundus. (Horia Hasnas – Vinul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here