Vezi ce simptome dă boala Lyme transmisă prin mușcătura de căpușă

0
1839

Boala Lyme evoluează cel mai des asimptotic și infectarea se face prin mușcătura unei anumite specii de căpuşi (Ixodes). Deci, nu toate căpușele sunt purtătoare a acestei boli infecțioase.

Care sunt simptomele date de boala Lyme?

Conform doc.ro în funcție de stadiul infecției se întâlnesc trei faze:

Stadiu precoce localizat – simptomele apar de la 2 până la 30 de zile de la mușcătura. În aproape 80 % din cazuri, la persoanele muşcate apare o erupție cutanată roșiatică, cu centrul ce pornește din locul în care căpușa s-a atașat. Erupția se extinde în timp și poate ajunge chiar și până la 30 de cm. În acest stadiu pot să apară frisoane, febră, dureri de cap, articulare şi umflarea ganglionilor limfatici.

tadiul precoce diseminat – poate să apară la săptămâni sau chiar luni de la mușcătura de căpușă și se caracterizează prin apariția de leziuni noi în alte părți ale corpului. În acest stadiu apar dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor, palpitații, amețeală și dificultăți de respirație. În acest stadiu poate fi afectat şi sistemul nervos.

Stadiul tardiv – poate să se manifeste la ani de zile după mușcătură. Este caracterizat de dureri severe și continue la nivelul articulaţiilor, apar pierderi de memorie, scăderea de concentrare și pielea capătă un aspect lucios ca de foaie de hârtie.

Dacă prezentați unele dintre simptomele de mai sus trebuie să vă prezentaţi la medic.

Ce facem dacă ne mușcă o căpușă?

În caz de mușcătură, nu se zdrobește căpușa ci se detașează. Este foarte important să o extragem pe toată. După îndepărtare, pielea trebuie spalată cu apă și săpun din abundență și dezinfectată cu alcool. Dacă nu reușiți să urmați toți acest pași, prezentați-vă la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here