VEZI AICI care sunt BOLILE MOŞTENITE GENETIC

0
1482

 

Mostenirea genetica isi pune amprenta pe starea noastra de sanatate. Sunt boli cunoscute ca boli genetice ereditare care se transmit din generatie in generatie.

Cercetarile in domeniu, au aratat ca rudele de gadul I ale unei persoane care sufera de un diabet zaharat de tip II prezinta un risc foarte mare de a face boala.

O boala nemiloasa care poate sa fie mostenita genetic este si cancerul. Formele de cancer transmise datorita genelor sunt: mamar, ovarian, de stomac si de colon. Cercetatorii au aratat ca femeile care prezinta mutatii genetice BRCA1 si BRCA 2 prezinta un risc dublu de a dezvolta un cancer mamar pe parcursul vietii. Predispozitia fata de una din aceste forme de cancer o poti determina prin teste genetice.

Multe dintre afectiunile ochilor sunt mosteniri datorate genelor. Miopia, astigmatismul, hipermetropia si glaucomul sunt afectiuni ale ochiului care se mostenesc genetic. Parintii care sufera de o astfel de afectiune este bine sa-si duca preventiv copiii la un control oftalmologic de rutina.

O alta afectiune care poate sa fie mostenita, este fibroza chistica. Este o boala incurabila care afecteaza in special plamanii, pancreasul, ficatul, glandele sudoripare si canalele deferente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here