Vernisaj expozitie „In ritmul epocii. Viata Kazimierei Iłłakowiczówna”

0
584

Ambasada Republicii Polone la Bucuresti, cu sprijinul Centrului de Limba si Cultura Poloneza Cluj si al Catedrei de Filologie Slava a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca impreuna cu Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” Cluj, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, organizeaza vineri, 8 aprilie 2011, expozitia „in ritmul epocii. Viata Kazimierei Iłłakowiczówna”.

Kazimiera Iłłakowiczówna (1888-1983) este una dintre cele mai cunoscute poete poloneze. Prea putini mai stiu ca a fost o traducatoare prolifica de opere literare, ca a lucrat in Ministerul Afacerilor Externe si ca a fost secretara personala a Maresalului Józef Piłsudski (1926-1935). Anii 1939-1947 i-a petrecut la Cluj, care a devenit a doua sa casa. Iłłakowiczówna a tradus din maghiara si romana. Printre autorii pe care i-a pretuit cel mai mult putem sa-i numim pe Ady Endre, Tudor Arghezi, George Bacovia. in amintirile sale, Iłłakowiczówna a scris: „stiu ca, daca inainte de plecarea din Transilvania voi avea posibilitatea sa-mi procur un costum romanesc, atunci, pana la capatul vietii mele, ziua de 17 septembrie o voi sarbatori purtand de dimineata pana seara costumul acesta in amintirea ospitalitatii romanesti (…) Acolo a ramas o mare parte din sufletul meu si adesea imi apare in vis raiul acela pamantesc.” (Marturii intarziate. trad. Maria Varcioroveanu).
Programul vernisajului include prelegerea doamnei Prof. Dr. Univ. Radosława Janowska-Lascar (Poznań) intitulata „Poetesa in sala de asteptare din Cluj”, pe tema relatiei Kazimierei Iłłakowiczówna cu Clujul, precum si un moment muzical in interpretarea corului academic „Visszhang” condus de Molnár Botond.
Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 8 aprilie 2011, ora 17:00 in foaierul Bibliotecii Judetene „Octavian Goga” Cluj, Calea Dorobantilor nr. 104, Cluj-Napoca.
Expozitia va fi deschisa publicului clujean pana in data de 22 aprilie 2011.

Biroul de presa
06.04.2011

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here