Veniturile populatiei pe gospodarie au crescut cu 68 de lei, iar cheltuielile cu 59 lei

0
926
venituri

Veniturile populatiei au urcat in trimestrul al treilea la 2.457 lei/gospodarie fata de 2.396 lei in perioada aprilie-iunie 2012, in conditiile in care veniturile banesti au crescut cu 68 de lei, de la 2012 lei la 2080 lei, dar veniturile in natura au coborat cu 7 lei, de la 384 lei la 377 lei.

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie publicate de Institutul National de Statistica, in trimestrul III 2012 veniturile banesti medii au reprezentat 84,7% din total venituri.

In acelasi timp, cheltuielile totale au fost, in medie, de 2.214 lei lunar pe o gospodarie, fata de 2.155 lei in trimestrul al doilea, in crestere cu 59 lei. Cheltuielile de consum medii au reprezentat 72,1%.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.457 lei pe gospodarie si 856 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.080 lei lunar pe gospodarie (725 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 377 lei lunar pe gospodarie (131 lei pe persoana).

De la 1 iulie au fost majorate salariile din sectorul bugetar cu 8%, iar cea mai mare parte a veniturilor s-a inregistrat incepand cu luna iulie.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (48,9% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I 2012, respectiv 50,5% in trimestrul II si 51,1% in trimestrul III 2012).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,0%), veniturile din agricultura (4,2%), veniturile din activitati neagricole independente (3,0%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (2,0%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (15,3%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,6%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

Astfel, in trimestrul III 2012, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 23,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 8,6% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. Diferentele sunt insa mai mici decat in trimestrul al doilea.

in urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,0% din salarii, de 22,2% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,4% din total. in rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,0% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (27,7% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 10,3% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (29,6%) si celor din prestatii sociale (24,3%).

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul III 2012, in medie, de 2.214 lei lunar pe gospodarie (771 lei pe persoana) si au reprezentat 90,1% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 1,0%).

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare in urban fata de rural cu 312 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 10 lei.

Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 43,3% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 17,4% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2012, in medie, 42,0% din consumul gospodariilor.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei).

in trimestrul III 2012, aceasta a reprezentat 19,1% din cheltuielile totale de consum. in cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (15,0%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (0,9%) si cele pentru educatie (0,3%). (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here