Valoarea tranzactiilor imobiliare ar putea sa scada in acest an

0
711
tranzactie-imobiliara

tranzactie-imobiliaraValoarea tranzactiilor imobiliare va ajunge ajunge in acest an la 250-300 milioane de euro, avand in vedere rezultatele inregistrate in primul semestru, estimeaza compania DTZ Echinox, care revizuieste astfel in scadere prognoza de la inceputul anului, care indica o valoare de 400-450 milioane euro.

„Dupa un prim trimestru incurajator, cu tranzactii de 99 milioane de euro, piata romaneasca a investitiilor a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, cand tranzactiile au totalizat doar 25 milioane de euro. in acest trimestru a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv achizitia a 100 de hectare de teren din fosta platforma Tractorul din Brasov. Aceasta tranzactie a ridicat valoarea tranzactiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, in linie cu performantele inregistrate in aceeasi perioada din 2010 si 2011. Pe de alta parte, volumul este egal cu cel inregistrat in intreg anul 2009”, se arata in cel mai recent raport realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Capacitatea bancilor de imprumuta a ramas redusa in 2012, cu impact direct asupra activitatii de investitii. Conditiile de pe piata continua deci sa fie dificile pentru investitorii care vor sa investeasca capital in Romania si pun presiune pe profiturile obtinute de dezvoltatori in cazul unui exit.

Cea mai mare tranzactie din acest an a fost achizitia complexului de birouri City Business Centre din Timisoara de catre fondul de investitii sud-african NEPI.

„Sectorul de retail continua sa fie atractiv pentru potentilaii investitori, sustinut de o crestere a consumului in primul semestru. Romania detine a treia pozitie in UE dupa cresterea consumului, cu un avans de 5,9%. in acelasi timp, in trimestrul al doilea randamentele pe piatele de birouri, retail si industrial s-au mentinut constante fata de trimestrul anterior. Astfel, la birouri randamnetul este in jurul a 8%, la retail de 8,5%, iar la industrial de 10,5%”, se mentioneaza in raport.

Reprezentantii DTZ estimeaza ca in viitorul apropiat vor atrage investitori mai ales proprietatile din zone centrale din Bucuresti.

„in aceste conditii, ne asteptam la o crestere moderata a volumului tranzactiilor din Romania in acest an. Volumul ar putea ajunge la 250-300 milioane de euro pe tot anul, o descrestere de la estimarile noastre initiale de 400-450 milioane de euro. Estimarea se bazeaza pe faptul ca bancile vor aduce pe piata active de credite neperformante, aceasta actiune fiind parte a procesului de rascumparare a datoriilor”, se mentioneaza in comunicat.

Evolutia tranzactiilor imobiliare din Romania este in linie cu cea inregistrata la nivelul intregii Europe Centrale si de Est, unde volumul tranzactiilor s-a prabusit la in al doilea trimestru la 327 milioane de euro, dupa ce in primul trimestru al anului s-a ridicat la 834 milioane de euro.

Cehia si Polonia au continuat sa domine piata investitiilor in regiune in al doilea trimestru, datorita eforturilor bancilor prezente in aceste tari de a sustine investitiile locale. Segmentul cladirilor de birouri a fost preferat de investitori, in timp ce retail-ul a inregistrat un declin semnificativ cauzat de scaderea oportunitatilor in acest domeniu.

Criza datoriilor suverane continua sa aiba un impact negativ asupra intregii zone euro, inclusiv asupra Europei Centrale si de Est, Romania si Polonia fiind cel mai putin expuse, apreciaza reprezentantii DTZ.

A doua parte a anului a debutat cu o tranzactie cu o proprietate imobiliara, fondul NEPI, cel mai activ cumparator de active imobiliare pe piata locala in ultimii trei ani, asociindu-se cu omul de afaceri Ovidiu sandor pentru dezvoltarea unui proiect de birouri in Cluj, unde au cumparat platforma fostei fabrici Tricotaje Somesul din centrul orasului.

Terenul era detinut de compania de dezvoltare imobiliara Atrium Centers controlata de omul de afaceri Michael Israeli, care planuia sa dezvolte un mall pe acest teren.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here