Unda de poluare din Ungaria a ajuns in Dunare!

0
623
poluare-dunare

poluare-dunareFluxul toxic provocat de noroiul rosu deversat in urma unui accident industrial in Ungaria a atins joi dimineata Dunarea, amenintand ecosistemul marelui fluviu, cu un nivel de alcalinitate ce depaseste usor valorile normale, a anuntat un oficial din cadrul Administratiei apelor.

 Esantioanele prelevate la confluenta raului Raba cu Dunarea arata „un nivel de alcalinitate usor superior valorii normale, intre 8,96 si 9,07”, in timp ce valoarea normala este de 8 pe o scara ce merge pana la 14, a precizat un oficial de la fata locului.

Fluxul toxic provenit de la noroiul rosu deversat dintr-un rezervor al unei uzine de alumina din orasul Ajka (situat la 160 de kilometri vest de Budapesta) a trecut din Raba in Dunare la scurt timp dupa ora 06.30 GMT (09.30 ora Romaniei), la Gyor.

De-a lungul fluviului, noroiul rosu s-a diluat treptat in apa si nu mai este vizibil cu ochiul liber.  Acest lucru se datoreaza si deversarii in rauri a unor agenti neutralizanti, in special tone de ipsos, de catre pompieri si muncitori.

Pentru a ajunge in marea bucla a fluviului, situata dupa confluenta cu raul Raba, fluxul toxic are de parcurs mai multi kilometri.

In timp ce pestii morti plutesc in Raba, nu acelasi lucru se intampla pe Dunare, a constatat un jurnalist al AFP. Pe malurile fluviului se afla chiar cativa pescari.

Catastrofa ecologica produsa luni in Ungaria ameninta tot ecosistemul celui de-al doilea fluviu din Europa ca lungime, dupa Volga, in special flora si fauna.

Acest accident fara precedent in Ungaria a provocat deja moartea a patru persoane, intre care o fetita in varsta de 14 luni, peste 120 de raniti si trei disparuti.

La Devecser si Kolontar, doua dintre satele cele mai afectate de poluare, expertii au verificat nivelul de alcalinitate al paraului Torna, un afluent al raului Raba. Acest nivel, inca ridicat, era insa in scadere joi dimineata, potrivit unui oficial din cadrul Serviciilor de combatere a catastrofelor, Tibor Dobson. Acesta avea nivelul 10, iar dupa accidentul industrial a ajuns la 13,5.

Tibor Dobson a subliniat ca nivelul de alcalinitate al panzei freatice si al fantanilor din Kolontar arata un nivel neutru de 7,5. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here