Un nud de Tonitza, scos la licitatie pe 17 iulie, la Mamaia

0
719
tablou-nud-tonitza

tablou-nud-tonitzaLucrarea „Afizé”, semnata de Nicolae Tonitza, va fi scoasa la vanzare in cadrul Licitatiei de Orientalism organizate de casa Artmark pe 17 iulie, la Mamaia, avand o estimare cuprinsa intre 90.000 si 160.000 de euro, se arata pe site-ul casei de licitatii.

Acest nud este una dintre cele mai reprezentative realizari din ultimul an de viata al pictorului – 1938 -, dar si din intregul ciclu de lucrari ale sale in care Balcicul si-a relevat motivele cele mai puternice.

Arta romaneasca revine pe litoralul autohton, intr-o noua editie Artmark a Licitatiei de Orientalism, ce va avea loc pe 17 iulie, la Hotelul Vega din Mamaia, incepand cu ora 20.30, potrivit unui comunicat.

in cadrul Licitatiei de Orientalism editia 2011, iubitorii de arta au ocazia de a-si imbogati colectiile cu opere fermecatoare, care transmit dragostea pentru tinuturile orientale, realizate de artisti precum Nicolae Darascu, Iosif Iser, Kimon Loghi, Samuel Mützner, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza si multi altii.

Selectia consta in 79 de lucrari, estimate la o valoare totala de aproape 1 milion de euro, realizate de artisti romani reprezentativi si care infatiseaza fascinatia pentru exotismul oriental, regasit fie mai aproape, in satele si plajele Dobrogei, fie in calatoriile care i-au purtat pe acestia in Asia sau Africa.

Dintre acestea se remarca picturile de mari dimensiuni „Interior tataresc”, semnata de Iosif Iser (valoare estimativa 20.000 – 40.000 de euro), si „Vedere asupra Balcicului”, de Nicolae Darascu (valoare estimativa 14.000 – 20.000 de euro).

O alta opera foarte importanta care va fi scoasa la licitatie este cea mai mare pictura cunoscuta a lui Constantin Artachino (158,5 x 200 cm), intitulata „Scena din Dobrogea”. Peisajul dobrogean, unul dintre temele preferate ale artistului, se alatura portretelor de turci si turcoaice pe care le-a observat in numeroasele calatorii la Turtucaia. Realizata intr-o etapa a vietii lui Constantin Artachino puternic zdruncinata in plan personal – disputa si despartirea definitiva de bunul sau prieten stefan Luchian, la care s-a adaugat destramarea celei de-a doua casatorii -, „Scena din Dobrogea” ilustreaza un univers protejat, in care relatiile intre oameni se desfasoara dupa legi ancestrale. Pictura a participat la Expozitia Tinerimii Artistice din 1934, fiind printre cele mai scumpe dintre sutele de lucrari expuse atunci. in prezent, opera este estimata la o suma cuprinsa intre 55.000 si 75.000 de euro.

Toate loturile licitatiei vor fi prezentate in cadrul unor expozitii special organizate pentru iubitorii de arta de pe malurile Dunarii si ale Marii Negre. Acestia pot admira opere de arta de valoare patrimoniala, inainte ca ele sa intre in alte colectii particulare, in cadrul Licitatiei de Orientalism de la Mamaia. Astfel, in perioada 8 – 9 iulie, tablourile vor fi expuse la Hotelul Delta din Tulcea, urmand ca, pe 10 – 11 iulie, sa ajunga la Galati (Hotel Galati). Atat in Tulcea, cat si in Galati va avea loc cate un vernisaj, pe data de 8 iulie, respectiv, 10 iulie, la ora 12.00, la care vor participa oficialitati locale. Picturile vor pleca apoi spre Bucuresti (12 – 14 iulie), la sediul Artmark, ultima oprire a caravanei expozitionale, inainte de a ajunge la destinatia finala, Hotelul Vega din Mamaia (15 – 17 iulie). Expozitiile pot fi vizitate gratuit in locurile mentionate, intre orele 11.00 – 21.30. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here