Un nou proiect european: ComHighTech

0
640
ComHigtTech

ComHigtTech2000 de angajati din sectorul industrial si cel al serviciilor vor putea fi instruiti gratuit, incepand cu luna august 2011, in domenii precum: automatica avansata, informatica, comunicatii si managementul cunostintelor, gratie proiectului european ComHighTech

  – “Cresterea competitivitatii intreprinderilor prin perfectionarea si specializarea resurselor umane in domeniul noilor tehnologii intr-o societate bazata pe cunoastere si pentru o dezvoltare durabila”, lansat astazi, la Bucuresti.  
Este vorba de angajati si manageri implicati in activitati de cercetare, inovare, proiectare, dezvoltare si antreprenoriat din sectoare industriale competitive si cu potential real de dezvoltare.
Proiectul, a carui valoare se ridica la 11,8 milioane lei, va fi aplicat la nivel national, pe durata a 36 de luni, iar sistemul de perfectionare a angajatilor, pus la punct, va continua sa functioneze si dupa incetarea finantarii.
La elaborarea si implementarea acestuia colaboreaza: Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Politehnica din Timisoara (UPT), Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica  ”Gheorghe Asachi” din Iasi, Societatea Comerciala pentru cercetare  proiectare si productie de echipamente si instalatii de automatizare – S.C. IPA S.A., Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti – cea mai reprezentativa organizatie pentru mediul de afaceri, si asociatia profesionala internationala INTEROP-Vlab ( The International Virtual Laboratory for Enterprise Interoperability), cu rol in formarea de specialisti in noile tehnologii.
Obiectivul general al proiectului consta in dezvoltarea unui sistem directionat de sprijinire a adaptabilitatii intreprinderilor din industrie si servicii, la noile cerinte ale economiei. Pentru actualizarea competentelor sau formarea profesionala in domeniul tehnologiilor avansate, se va dezvolta o Retea Nationala de Centre de Formare Profesionala Specifica in domeniul tehnologiilor cele mai noi (TIC), automatica avansata si sisteme informationale.

”Acest proiect constituie o punte de legatura intre abordarea universitara, marile platforme industriale si industria de servicii pentru impunerea unor standarde de calitate ale formarii profesionale specifice, in concordanta cu cele mai bune practici europene si internationale in domeniu. Vom crea, totodata, un mediu de comunicare si colaborare pentru expertii romani, permitand, astfel, difuzarea celor mai bune practici si solutii inovative” afirma Prof. Univ. Dr. Ing. Membru Corespondent al Academiei Romane Ioan Dumitrache, managerul proiectului.
Ideea proiectului a decurs din necesitatea de a reduce decalajul tehnologic dintre Romania si U.E., cu efecte negative in competitivitatea economiei nationale. Un studiu efectuat recent in 31 de tari releva faptul ca in Europa exista un deficit de peste 500.000 de specialisti in domeniul tehnologiilor avansate, iar in Romania acesta este de 30.000.
O etapa importanta a proiectului va consta in realizarea unor analize, studii si cercetari pentru identificarea unor modele internationale existente si validate, practic, pentru generarea unor programe flexibile, bazate pe nevoi reale din economie. Dezvoltarea unui Centru National si a Retelei de Formare Profesionala Specifica va veni in sprijinul intreprinderilor prin servicii de consultanta si de pregatire a resursei umane inalt calificate. Se estimeaza ca, in urma activitatilor de formare profesionala din proiect va rezulta o categorie de circa  2000 de angajati cu inalta pregatire tehnico-inovativa, capabili sa aplice tehnologii de ultima generatie si sa genereze procese si activitati noi. Acestia nu numai ca vor avea locuri de munca sigure si bine remunerate, dar vor putea contribui la crearea unora noi. Valoarea adaugata a proiectului consta in crearea unui cadru institutional care sa permita studierea, analiza si aplicarea documentata a celor mai noi tendinte si tehnologii.
Printre rezultatele preconizate, mentionam contributiile la reducerea substantiala a decalajelor dintre productivitatea intreprinderilor participante la proiect si cea medie la nivelul Uniunii Europene, cresterea competitivitatii economiei romanesti, imbunatatirea accesului pe piata externa al companiilor romanesti si alinierea continua la cele mai noi tendinte de formare profesionala la nivel european, in domeniul proiectului.
Manager de proiect                       
Prof. univ. dr. ing. Ioan Dumitrache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here