“Un deziderat al economiei româneşti ar trebui să fie crearea unui sistem corect, ordonat, certificat, care să dea garanția profesionalismului în servicii” – apreciază Daniel Apostol, secretarul general ROPEPCA –

0
1229

Companiile din asociaţia pe care o reprezentaţi (ROPEPCA – Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră) utilizează construcţii industriale specifice. Din punctul dvs de vedere, cum apreciaţi dezvoltarea sectorului construcţiilor şi capacitatea acestuia de a răspunde cerinţelor dvs? 

Sectorul construcțiilor pare să traverseze o perioadă de reviriment, pe fondul unor proiecte de investiții, mai ales în sectorul imobiliar comercial, de birouri și rezidențial. Cât privește sectorul industrial, aici domeniul construcțiilor este direct dependent de prezența sau absența investițiilor în noi unități de producție. Industria de țiței și gaze poate derula investiții de amploare, cu durată de viață lungă, care implică și dezvoltări de construcții speciale. Cu toate acestea, investițiile în industria de explorare și exploatare a petrolului sunt într-o fază latentă, din două motive majore: pe de o parte piața internațională a petrolului a limitat proiectele de investiții, prețul redus la țiței provocând un recul în dezvoltarea de noi proiecte de exploatare. Pe de altă parte, în plan intern, politicile publice din ultimii trei ani nu au fost de natură să încurajeze dezvoltarea de noi proiecte de investiții. Regimul fiscal specific industriei petrolului este în plină perioadă de modificare, instabilitatea fiscală atrăgând de la sine blocarea investițiilor. Însăși prezența taxei pe construcții speciale poate fi considerată o taxă pe investiții și o barieră în dezvoltarea sectorului.

În afara acestei taxe, ce alte piedici aţi identificat?

Exact politice publice despre care am amintit deja! Acestea pot fi bariere, ori – din contră – pârghii pentru dezvoltarea oricărui sector de activitate, nu numai al nostru. Multe state europene producătoare de petrol au adoptat politici publice de susținere a proiectelor de investiții și implicit a celui al construcțiilor. Este ceea ce credem că România are nevoie.

În construcţii este extrem de importantă operaţiunea acreditării, atât ca standardizare, cât şi din punctul de vedere al respectării unor cerinţe de calitate şi conformitate. Cum vedeţi situaţia din România pe acest palier, mai ales că Ziua Mondială a Acreditării are ca temă centrală, în acest an, tocmai construcţiile?

 Crearea unui sistem corect, ordonat, certificat, care să dea garanția profesionalismului în servicii, dar și pe cea a competitivității prin calitate – iată ce credem că trebuie să fie un deziderat al întregii economii românești.

Daniel Neguţ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here