UE sprijina copiii romani

0
1281

Programul UE de incurajare a consumului de lapte, fructe si legume in scoli se reia odata cu inceperea anului scolar 2018-2019 in statele membre participante, printre care si Romania. Avand ca obiectiv promovarea obiceiurilor alimentare sanatoase in randul copiilor, programul derulat de UE va include, pe langa distribuirea de alimente, programe educationale specifice dedicate copiilor.

In anul scolar 2017/2018, datorita numarului de scoli participante in crestere, initiativa pentru o alimentatie sanatoasa a vizat peste 30 de milioane de copii din intreaga Uniune Europeana.

Comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat:

„Este important sa cunoastem provenienta produselor noastre alimentare si eforturile intense depuse pentru acestea. Programele derulate de UE in scoli permit copiilor nu numai sa dobandeasca cunostinte privind agricultura si productia alimentara, ci si sa incerce produse de calitate si sa beneficieze de pe urma valorilor lor nutritionale.”

Alocarile nationale pentru toate cele 28 de state membre care participa la programul pentru anul scolar 2018-2019 au fost aprobate si adoptate de catre Comisia Europeana in martie 2018. Astfel, Romaniei i-au fost alocate 17,6 milioane euro.

lapte_de_vaca1,In cadrul acestui program, in fiecare an scolar se aloca 150 de milioane euro pentru fructe si legume si 100 de milioane euro pentru lapte si alte produse lactate. Desi participarea este benevola, toate statele membre ale UE au ales sa participe, integral sau partial, la program. Statele membre au, de asemenea, posibilitatea de a completa ajutorul UE cu ajutor national pentru finantarea programului.

Produsele distribuite se aleg pe criterii de sanatate si de mediu, de anotimp, de soi si de disponibilitate. Statele membre pot incuraja achizitiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanturile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu si sistemele agricole de calitate.

Distribuirea de fructe, legume si lapte este insotita de o varietate de activitati educationale pentru scolari. Aproape toate tarile au instituit comitete cu participarea autoritatilor si a partilor interesate din sectorul agriculturii, al sanatatii si al invatamantului, multe dintre care s-au reunit in cursul anului scolar pentru a supraveghea activitatile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here