UE negociaza cu Statele Unite anularea vizelor pentru Romania, Polonia, Bulgaria si Cipru

0
820
pasaport-strainatate-viza

pasaport-strainatate-vizaAnularea vizelor de calatorie in Statele Unite pentru cetatenii din Romania, Polonia, Bulgaria si Cipru se afla pe agenda intalnirii bianuale UE-SUA in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne, care se desfasoara miercuri si joi la Washington, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

 

In timp ce americanii se bucura de calatorii fara viza, de pana la 90 de zile, pe teritoriul Uniunii Europene (UE), cetatenii romani, polonezi, ciprioti si bulgari care doresc sa calatoreasca in Statele Unite sunt obligati sa obtina viza. Autoritatile de la Washington considera ca aceste patru state, care sunt membre ale Uniunii, nu indeplinesc, inca, anumite criterii pentru scutirea de la regimul vizelor obligatorii. intre acestea, comunicatul citeaza faptul ca ele nu elibereaza pasapoarte biometrice sau nu indeplinesc pragul de refuz al vizelor.

„Comisia va continua negocierile cu Statele Unite pentru a obtine reciprocitate deplina in privinta regimului vizelor, cat mai rapid posibil”, subliniaza comunicatul, prezentand pozitia CE in cadrul acestei reuniuni la nivel de ministri.

Intalnirea reprezinta „inca o ocazie pentru ridicarea (acestei) probleme si realizarea unor progrese catre un dialog asupra viziunii pe termen lung despre modul cum va fi consolidata mobilitatea transatlantica si internationala intr-un mediu sigur”, mai apreciaza Comisia.

Executivul european este reprezentat de comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, iar din delegatie fac parte atat reprezentanti ai presedintiei belgiene a Uniunii (ministrii de Interne, Justitie si un secretar de stat pentru Migrare si Azil), cat si ai viitoarei presedintii ungare (un vicepremier si ministrul de Interne). Statele Unite sunt reprezentate de procurorul general Eric Holder si secretarul pentru Securitate Interna, Janet napolitano.

Pe agenda intalnirii, in afara de problema eliminarii vizelor, se mai afla discutii cu privire la criminalitatea informatica, un acord intre Bruxelles si Washington privind inregistrarea numelor pasagerilor (PNR) si Declaratia de la Toledo, semnata de Napolitano si omologii ei europeni, care se refera la masuri specifice in patru domenii (securitatea aviatiei, schimbul de informatii, cercetare si activitati internationale). Oficialii vor discuta si despre securitatea transporturilor aeriene de marfuri, in urma unor incidente recente. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here