UDMR sustine comasarea alegerilor daca se mentin sistemul electoral si numarul de parlamentari

0
575
udmr-partid-site

udmr-partid-siteGrupurile parlamentare ale UDMR au decis, marti, sa sustina comasarea alegerilor locale cu parlamentare, in conditiile pastrarii sistemului electoral actual si a numarului de parlamentari, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizand ca el sustine varianta asumarii raspunderii.

„Concluzia grupurilor reunite a fost ca noi pastram sistemul electoral actual si numarul de parlamentari, sistemul proportional nu este un sistem perfect, dar este un sistem care asigura reprezentare proportionala, numai asa vom putea sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare „, a precizat Kelemen Hunor dupa sedinta grupurilor parlamentare reunite ale UDMR

Kelemen Hunor a precizat ca UDMR dorea un sistem electoral mixt, dar fara sustinerea partenerilor de coalitie acest lucru nu poate fi realizat, asa ca ramane actualul sistem uninominal. „Noi am sustinut sistemul electoral mixt, dar alta cale nu vad, ramane actualul sistem uninominal, cu hazardul lui, noi doream un sistem electoral mixt, dar fara sustinerea partenerilor nu se poate realiza acest lucru”, a mai spus liderul UDMR. El a adaugat ca legile electorale trebuie sa ramana asa cum sunt deoarece nu au pot fi modificate pana la sfarsitul anului, iar UDMR nu este de acord sa se schimbe sistemul cu noua luni inainte de alegeri. Kelemen Hunor a aratat ca in coalitie se va lua luni o decizie daca se va merge pe asumarea raspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasarii alegerilor, dar ca probabilitatea de a merge pe asumarea raspunderii este mare.

„In privinta comasarii alegerilor, vom lua o decizie luni daca vom merge pe asumare sau vom intra pe un proiect de lege, dar probabilitatea sa venim cu asumarea este mare si eu sustin aceasta varianta, pentru ca trebuie finalizata aceasta discutie despre comasare, trebuie sa stie fiecare formatiune politica cum se pregateste pentru alegeri, pentru mai sau pentru noiembrie. Cred ca asumarea raspunderii va fi solutia aleasa”, a mai spus Kelemen Hunor. In 14 noiembrie, coalitia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari la 388 – 300 de deputati si 88 de senatori.

Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de comasare a alegerilor in 2012, care mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.

Surse din PDL au declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca PDL a renuntat la varianta stabilita in coalitie, la propunerea UDMR, privind reducerea numarului de parlamentari la 388, dupa ce a constatat ca aplicarea unei asemenea formule avantajeaza UDMR, care ar castiga mai multe mandate de senatori.

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare si locale si pentru proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ, cel mai probabil saptamana viitoare, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here