Turneul National Stradivarius 2010, intre 4 si 25 mai, in zece orase din tara

0
427
violoncel

violoncelTurneul National Stradivarius, sustinut de violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Horia Mihail si asociat unei campanii sociale, se va desfasura intre 4 si 25 mai in acest an, in zece orase din tara, potrivit organizatorilor, Asociatia Accendo.

 Cei doi muzicieni vor sustine recitaluri in sali de concert din Bacau, Onesti, Brasov, Sibiu, Baia Mare, Bistrita, Timisoara, Pitesti, Constanta si la Sala Radio din Bucuresti.

Prin acest turneu, ajuns la cea de-a treia editie, violonistul Alexandru Tomescu, care canta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, si pianistul Horia Mihail doresc sa dea posibilitatea fiecarui roman sa asculte, macar o data, live, sunetul viorii castigate prin concurs de Tomescu in 2007.

Ca si la editiile precedente, Turneul National Stradivarius 2010, organizat de Asociatia Accendo in parteneriat cu Radio Romania, este asociat unei campanii sociale, in acest an fiind vorba despre strangerea de fonduri pentru ajutorarea celor peste 30.000 de copii hipoacuzici din Romania. Campania de strangere de fonduri se desfasoara cu sprijinul Radiodifuziunii si Televiziunii Romane, in regim de campanie de interes public, potrivit unei decizii a Consiliului National al Audiovizualului.

Anul trecut, in campania asociata Turneului National Stradivarius, dedicata strangerii de fonduri pentru Asociatia Nevazatorilor din Romania, s-au strans peste 120.000 de euro, a declarat pentru MEDIAFAX Horia Mihail, presedintele Asociatiei Culturale Accendo. Sumele stranse in cadrul campaniei provin in principal din donatii facute telefonic, precum si de la sponsori.

„Sunt convins ca muzica ii face pe oameni mai buni, iar acest lucru s-a vazut in rezultatele spectaculoase ale campaniei pentru nevazatori. Va invit sa va alaturati demersului nostru cultural si social, pentru a putea reda bucuria muzicii cat mai multor copii”, spune Alexandu Tomescu.

„Avem in acest moment atat resursele, cat si experienta necesare pentru a face bine. Am decis impreuna cu Alexandru sa contribuim la eforturile de a ajuta acesti copii defavorizati. (…) Avem un obiectiv destul de ambitios: am vrea ca la sfarsitul campaniei sa putem spune ca am facut bine multor mii de copii”, spune si Horia Mihail.

Violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio si al Filarmonicii Pitesti, are 26 de premii la concursuri internationale, peste 1.000 de concerte sustinute in intreaga lume, colaborari cu mari dirijori si 12 CD-uri – o carte de vizita impresionanta pentru tanarul violonist a carui tehnica impecabila, sensibilitate si maturitate muzicala au depasit de mult granitele Europei, ajungand pana in Asia si America. El este, totodata, castigatorul concursului organizat de Ministerul Culturii pentru darea in folosinta a viorii Stradivarius, in 2007.

Pianistul Horia Mihail a primit premiul intai la toate concursurile de pian la care a participat. Dupa o perioada de trei ani in care a fost conferentiar universitar la Boston University, s-a intors in Romania, unde este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio si al Filarmonicilor din Brasov si Pitesti. Horia Mihail a sustinut peste 1.000 de concerte si recitaluri solo in 20 de tari de pe trei continente.

Asociatia Culturala Accendo a demarat in 2006 primul turneu de muzica clasica din Romania sustinut exclusiv din fonduri private si bazat pe un concept nou: „muzica clasica este pentru toata lumea”. Turneul, intitulat MusicON-LG, a fost reluat ulterior in alte trei editii. Un alt proiect al asociatiei, Turneul National Stradivarius, este un eveniment din seria celor cinci turnee anuale prin care organizatorii isi propun sa aduca celebra vioara pe cat mai multe scene de concert din Romania. Cei doi protagonisti ai acestui turneu sunt si membri fondatori ai Asociatiei Accendo. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here