Tranzactiile cu spatii de birouri sub 3.000 mp au dominat primul semestru din 2013

0
895

Numarul tranzactiilor realizate pe piata de birouri din Capitala a crescut cu 22%, in S1 2013 fata de S1 2012, motorul acestei cresteri fiind tranzactiile de relocare, cu suprafete sub 3.000 mp.

Dintr-un total de 124 de tranzactii, 107 au fost de relocare, insumand 66.089 mp, ceea ce reprezinta 58% din totalul suprafetei inchiriate in S1 2013. Din cele 107 tranzactii de relocare, 55 de tranzactii au fost incheiate prin intermediul companiei ESOP Consulting l CORFAC International, ceea ce reprezinta o pondere de 51%.

„Prima jumatate a acestui an a fost deosebit de dinamica, o serie de companii au inceput reevaluarea perspectivelor de crestere si au demarat procese de relocare sau extindere sau se afla in cursul evaluarii lor. De asemenea am asistat la intrarea unor noi companii pe piata sau la initierea de noi divizii de catre companii existente in piata. 12 din cele 55 de tranzactii realizate de ESOP au implicat cereri noi in piata din partea unor companii din domeniu IT, energetic sau medical si acest aspect este incurajator pentru piata birourilor”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

La nivelul intregii piete, din totalul de 66.089 mp de tranzactii de relocare, aprox. 14.279 mp au fost generati de „cererea noua” din piata, adica un procent de aproximativ 21%.

Tranzactiile cu spatii de birouri ce au avut suprafete de pana in 1.000 mp au insumat o pondere de 40% din totalul suprafetei inchiriate la nivelul intregii piete, mai mare cu un procent decat ponderea tranzactiilor cu suprafete cuprinse intre 1.000 si 3.000 mp. Cele doua segmente insumate reprezinta 79% din suprafata inchiriata in Bucuresti, in primul semestru din 2013.

Cea mai mica pondere a avut-o segmentul tranzactiilor de peste 3.000 mp, reprezentand doar 21%.

II. inchirierile in cladiri existente au crescut atat ca numar, cat si ca suprafata, in timp ce pre-inchirierile au scazut

In S1 2013 s-au incheiat 107 tranzactii de relocare, in timp ce in S1 2012 au fost 92 tranzactii. Cel mai dinamic segment al relocarilor a fost cel al inchirierilor in cladiri existente, expansiunile si pre-inchirierile fiind in scadere.

Renegocierile au avut o evolutie crescatoare, atat ca numar, cat si ca total al suprafetei.

Daca in primul semestru din 2012 s-au incheiat 10 tranzactii de renegociere, cu un total de 17.440 mp, anul acesta, in primul semestru 17 chiriasi au batut palma cu proprietarii sediilor pe care le ocupau deja, pentru o prelungire a contractelor, spatiile lor insumand o suprafata totala de 37.361 mp. Ponderea renegocierilor a fost de 36% din totalul pietei de birouri.

Doar 1% din totalul tranzactiilor au fost de tip extindere, in cladirea existenta, in scadere fata de S1 2012, cand expansiunile au insumat aproximativ 14.326 mp. De aceasta data, cei mai multi clienti care si-au dorit un spatiu de lucru mai mare au optat pentru o relocare, in defavoarea unei extinderi in sediul existent. Asa au procedat companiile SIEN / IMINENT Technology, Asbis Romania, IBERIA

Renovables, care s-au relocat prin intermediul companiei ESOP Consulting, in spatii mai mari, situate in alte cladiri de birouri.

III. Evolutie favorabila pentru compania ESOP Consulting: a incheiat 55 tranzactii de relocare, ceea ce reprezinta 51% din totalul relocarilor raportate de toti consultantii in domeniu

in primul semestru din 2013, mai mult de jumatate din chiriasii care s-au mutat intr-un alt sediu de birouri au fost clienti ai companiei ESOP Consulting. Astfel, 55 de tranzactii de relocare au fost realizate de ESOP Consulting, dintr-un total de 107 tranzactii inregistrate la nivelul pietei raportate de consultantii profesionisti. inca o data aceste performante confirma pozitia de lider a firmei ESOP Consulting pe segmentul inchirierii de spatii de birouri pentru companiile medii din Bucuresti.

„Suntem increzatori ca al doilea semestru din 2013 si primul semestru din 2014 vor fi dinamice, astfel incat mai multe din negocierile demarate in S1 2013 vor avea o finalitate in perioada imediat urmatoare. Procesele de evaluare sunt mai atente, mai precaute, dar exista un grad mai mare de incredere din partea companiilor si dorinta fructificarii de noi oportunitati”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here