Transportatorii rutieri intra in greva pe termen nedefinit, nemultumiti de cresterea accizelor

0
973

Transportatorii rutieri de marfuri vor opri luni activitatea, sustinand ca „au epuizat toate caile diplomatice” in relatia cu autoritatile, care nu isi respecta angajamentele, si ca cea mai recenta „lovitura” din partea Guvernului este cresterea accizelor la carburanti.

„Satui sa tot astepte respectarea angajamentelor Ministerului Transporturilor in ceea ce priveste imbunatatirea contextului legislativ in care isi desfasoara activitatea, transportatorii din toata tara sunt decisi ca incepand din data de 9 decembrie sa inceteze activitatea specifica”, se arata intr-un comunicat al Confederatiei Nationale Rutiere, potrivit Mediafax.

La finele lunii noiembrie, reprezentanti ai transportatorilor de marfuri si delegatii ale patronatelor din transportul rutier au decis sa transmita „un semnal ferm” Guvernului si ministerului de resort, in contextul in care au epuizat toate caile diplomatice pentru a determina autoritatile sa accepte dialogul constructiv si respectarea angajamentelor din primavara acestui an, potrivit sursei citate.

„Actualul ministru al Transporturilor nu a raspuns la niciuna din adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluarii mandatului, intelegand sa se intalneasca, dupa modelul fostului ministru Relu Fenechiu, doar cu «apropiati» ai ministerului cu care dealtfel, in ultimele saptamani, se «aranjeaza» pe sest legislatia”, se spune in comunicat.

Pe de alta parte, transportatorii rutieri de marfuri arata ca mai primesc inca o lovitura de la Guvern prin scumpirea carburantilor, prin cresterea accizei si prin noua taxa de 7 eurocenti.

„Transportatorii autohtoni nu pot intelege si nici nu pot accepta explicatiile lipsite de logica prin care Guvernul incearca sa justifice abuzul comis. Astfel, «amortizarea» celor 7 centi pe fondul presupuselor predictii privind scaderea cotatiei internationale a barilului este o aberatie si un non sens, atat timp cat, intr-o asemenea situatie, in tarile europene pretul carburantilor va fi mai mic decat in Romania, fapt ce arunca si mai mult transportatorii romani in afara competitiei din piata europeana si regionala. Daca totusi o astfel de masura ar capata sens, este si mai de neinteles rationamentul aceluiasi guvern care, crescand efortul transportatorilor autohtoni ce alimenteaza cu carburant in tara noastra, doresc sa construiasca cu prioritate autostrazi in afara fluxurilor si coridoarelor de transport comercial, utilizand sumele ce spera a fi colectate din noua taxa”, potrivit sursei citate.

in acest context, transportatorii rutieri de marfuri sunt „mai decisi ca niciodata” sa renunte la activitati pentru o perioada nedeterminata.

Din Confederatia Nationala Rutiera fac parte doua federatii, care cuprind la randul lor mai multe asociatii de profil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here