Traim intr-o teama constanta, care ne ameninta supravietuirea

0
1538

Observam din multe surse ca stresul e un lucru rau, ca ne poate afecta negativ starea de spirit si ca, din cauza lui, viata noastra este aruncata in haos. Psihologii contrazic acest mit si afirma ca exista un tip de stres, numit EuStres, care ne stimuleaza viata si ne face sa ne luptam pentru un obiectiv mai inalt.Psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept „Antrenorul Mintii„, este de parere ca acest tip de stres pozitiv, EuStres-ul, se poate observa cel mai bine la sportivii de performanta, care isi canalizeaza toata aceasta presiune pentru a-si forta si depasi limitele mentale si fiziologice.Un sportiv de performanta a inteles, poate mult mai bine ca noi ceilalti, ca stresul te poate ajuta in viata mai mult decat credem daca stim sa il folosim in favoarea noastra. Sportivul a inteles cand isi poate creste, chiar prin autoinductie, bataile inimii, nivelul de adrenalina din corp si nivelul de stres, pentru a putea sa isi foloseasca toate functiile mentale si ale corpului la parametri mult mai inalti decat de obicei. In restul timpului, daca il analizam, un sportiv de performanta este mai linistit si mai calm decat un om care nu practica sportul, afirma psihologul Alexandru Plesea.

In timpul EuStresului, inima formeaza un sistem de functionare a corpului regulat, iar dupa efortul fizic sau mental, congruenta Inima-Minte se stabilizeaza, sistemul imunitar se recupereaza, auzul si vazul devin perfecte, sistemul digestiv isi revine si omul se intoarce la starea lui normala.

Psiholog: Suntem stresati deoarece credem ca suntem intr-o permanenta amenintare. In realitatea, amenintarea este o iluzie

De cealalta parte, distres-ul (tipul negativ de stres) inchide sistemul imunitar al corpului, pentru ca omul alearga tot timpul dupa lucruri de facut. In opinia specialistului, distres-ul formeaza reactii incoerente ale corpului, inima, muschii si celulele nu raspund normal, ci haotic, prin multe miscari neregulate.”Ca o comparatie, distresul este precum o orchestra complet dezordonata, dirijata de un dirijor haotic. Din pacate, unii dintre noi alegem sa traim intr-o lume guvernata de acest Distres, plina de anxietati si amenintari. Ne gandim non-stop ca o sa ne pierdem locul de munca, ca trebuie sa ne platim taxele si asigurarile, ca altfel vom ramane pe strazi. Si aceasta stare generalizata nu o avem o ora pe zi, ci 24 de ore pe zi si 365 de zile pe an. Traim intr-o teama constanta, care ne ameninta supravietuirea”

Pe vremea stramosilor nostri, in timp ce fugeau de tigru, natura mecanismului lor de protectie (instinctul de supravietuire) era de moment. Dupa ce fugea si scapa de pericol, respira, se linistea si se intorcea la evolutie. In ziua de azi, crede psihologul Plesea, alergam mereu, dar parca nu vom scapa niciodata de amenintare, deoarece amenintarea este una iluzorie, nu una reala. „Cand fug de tigru, am nevoie de toata energia ca sa fac acest lucru. Daca am o infectie la stomac si ma vaneaza tigrul, ce fac? Creierul meu face socoteala … cat sa investesc in infectie si cat sa investesc sa imi gasesc resursele interioare sa fug de tigru? Raspunsul lui va fi sa imi dea toata energia ca sa fug de tigru, fiindca daca nu imi da aceasta energie, infectia la stomac va fi irelevanta. Omul, atunci cand este in mecanismul de protectie, isi blocheaza mecanismul de dezvoltare, fiindca dezvoltarea si protectia nu se pot produce simultan”, crede psihologul Alexandru Plesea.

EuStresul si Distresul sunt algoritmii cu care ne ghidam viata. Ei ne duc pana acolo unde putem sa observam in activitatile noastre zilnice, dispozitii interioare si impresii exterioare. “Modul in care putem aduna abilitati pentru o viata fericita, are nevoie de continuitate printr-un program zilnic stabil, si cu mare caldura recomand regimul lui Hipocrate (parintele medicinei), si anume 8 ore de lucru concentrat, 8 ore activitati de relaxare si 8 ore de somn, iar in acest fel cele 24 de ore ne vor ajuta pe deplin”, conchide psihoterapeutul Alexandru Plesea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here