Traian Basescu a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului, la mitingul din 2004. Vezi motivarea deciziei instantei in procesul cu Dinu Patriciu

0
722
basescu-filmulet-pixelul-albastru

basescu-filmulet-pixelul-albastruTraian Basescu a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public la mitingul electoral din 2004, se arata in motivarea deciziei Judecatoriei Sectorului 1, instanta sustinand ca declaratia sefului statului facuta la o emisiune are valoarea unei marturisiri extrajudiciare verbale.

Traian Basescu a castigat, in 19 octombrie, la Judecatoria Sectorului 1 procesul in care l-a dat in judecata pe Dinu Patriciu si a cerut despagubiri de un leu pentru „minciuna si trucarea unor filmari”, dupa publicarea unui film in care presedintele parea a lovi un copil la un miting electoral din 2004.

Judecatoria Sectorului 1 a admis actiunea asa cum a fost formulata de seful statului si l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum si la publicarea deciziei in doua publicatii cu tiraj national, in doua numere consecutive. Instanta arata, in motivarea deciziei, ca, „sub aspectul fortei probante”, declaratia presedintelui Traian Basescu are valoarea unei „marturisiri extrajudiciare verbale”, care, in conformitate cu dispozitiile articolelor 1204 si 1205 Cod Civil, poate fi folosita ca proba impotriva celui care o face, „in pricinile in care este permisa administrarea probei cu martori”. „in temeiul probelor aratate mai sus si tinand cont ca prin verbul «a impinge» se intelege si «a imbranci» (conform DEX, editia 1998), instanta retine ca reclamantul (Traian Basescu – n.r.) a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public, la mitingul electoral din 2004”, noteaza judecatorul in motivarea deciziei, data publicitatii miercuri.

Instanta mai arata ca „nu este investita cu o actiune avand ca obiect tragerea la raspundere a reclamantului pentru aceasta fapta savarsita in septembrie 2004”. Judecatoria Sectorului 1 a avut in vedere si declaratia data de Teodor Melescanu, fostul ministru al Apararii in Guvernul Tariceanu. „in schimb, din declaratia martorului Melescanu Teodor Viorel, ce s-a aflat in timpul desfasurarii evenimentului electoral din anul 2004, pe scena, in randul al doilea din spatele reclamantului, la o distanta de aproximativ trei, patru metri, se retine ca a avut loc un incident, in cadrul caruia reclamantul s-a apropiat de marginea scenei si a intins microfonul unui copil ce a facut afirmatii defaimatoare, care insa, nu au fost auzite foarte clar de publicul agitat si care ovationa. Martorul a mentionat expres ca «la un moment dat, copilul a facut un pas in spate, dar ca nu poate preciza din ce motiv», ca inaltimea copilului nu depasea nivelul scenei si ca nu a observat ca persoanele din public, din apropierea copilului, sa fi avut vreo reactie fata de incident. Martorul a mai aratat ca paratul a participat la acest miting, aflandu-se in randul din fata sa, spre stanga scenei si ca ar fi putut sa vada acest incident, din locul in care se afla, fara insa a avea aceasta certitudine. De asemenea, s-a aratat ca in «cercul organizatorilor mitingului, au fost discutii ulterioare cu privire la modul de organizare si modul in care copilul a luat cuvantul»”, mai noteza instanta in motivare. Judecatorul arata ca Teodor Melescanu nu a descris in mod direct savarsirea faptei, dar a aratat ca a observat efectele producerii acesteia.

Decizia din 19 octombrie a Judecatoriei Sectorului 1 poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti. Presedintele Traian Basescu i-a dat in judecata pe Dinu Patriciu si firma Best Media, cea care edita cotidianul Gardianul, cerand despagubiri de un lei pentru „minciuna si trucarea unor filmari”, actiunea fiind inregistrata la instanta Judecatoriei Sectorului 1 la inceputul lunii decembrie 2009. Procesul a inceput in 21 aprilie 2010.

La randul sau, omul de afaceri Dinu Patriciu l-a dat in judecata pe presedintele Traian Basescu, cerand, intr-un alt dosar inregistrat la Judecatoria Sectorului 1, despagubiri de un euro. Dosarul a fost inregistrat la instanta in 3 decembrie 2009, iar proces a inceput in 4 mai 2010. Ultimul termen in acest dosar a fost in 18 octombrie, instanta stabilind ca discutiile sa continue in 13 decembrie. Cotidianul Gardianul a publicat, in 26 noiembrie, un film in care presedintele Traian Basescu pare a lovi un copil peste fata, in timpul unui miting electoral din 2004. Omul de afaceri Dinu Patriciu declara, in aceeasi zi, la Realitatea TV, ca, de fapt, la mitingul de la Ploiesti, din 2004, Traian Basescu a lovit copilul de doua ori, prima data in plex si apoi peste fata, asa cum apare in imaginile difuzate in presa. Omul de afaceri a tinut sa sublinieze ca nu este el cel care a dat inregistrarea in presa. In 28 noiembrie 2009, Traian Basescu anunta ca il va da in judecata pe Dinu Patriciu si cotidianul Gardianul pentru „minciuna si trucarea unor filmari” si intreba conducerea ziarului de ce nu a facut o expertiza a filmului. In 1 decembrie 2009, presedintele a solicitat Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) un aviz de specialitate prin care sa se stabileasca daca filmul din campania din 2004 contine urme de interventie tehnica in sensul modificarii integritatii.

Doua zile mai tarziu, INEC anunta ca a transmis Administratiei Prezidentiale rezultatul verificarilor solicitate de institutie in legatura cu autenticitatea unei inregistrari din campania electorala din 2004. Tot atunci, presedintele Traian Basescu declara ca, potrivit INEC, inregistrarea de la Ploiesti contine elemente de editare computerizata in sensul alterarii integritatii, nu e autentica si nici nu reprezinta o copie realizata cu acuratete a unei inregistrari autentice.

Seful statului preciza ca pe document se specifica faptul ca alterarile apar in multe locuri, dar si ca este interzisa multiplicarea. Traian Basescu afirma ca a primit avizul cu adresa semnata de directorul INEC si ca in acesta se sustine ca nu este vorba despre o lovitura.

Ulterior, si omul de afaceri Dinu Patriciu anunta ca il da in judecata pe Traian Basescu, pentru calomnie, acuzand folosirea de catre presedinte, la adresa sa, a apelativelor „mincinos” si „om care trucheaza casete”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here