Topul Forbes: Obama este cel mai influent om din lume

0
806

Presedintele american Barack Obama este cel mai puternic om din lume, in topul realizat anul acesta de revista Forbes. Obama, subliniaza Forbes, a castigat „in mod decisiv” alegerile prezidentiale americane si are la dispozitie patru ani pentru a-si concretiza programul. Chiar daca trebuie sa faca fata „unor provocari majore”, „ramane fara drept de discutie liderul lumii libere”.

Obama, in varsta de 51 de ani, este secondat de cancelarul german Angela Merkel, in varsta de 58 de ani, „coloana vertebrala a Uniunii Europene, care poarta viitorul euro pe umerii sai”, potrivit editorilor Forbes.

Presedintele rus Vladimir Putin se afla pe locul al treilea, urmat de Bill Gates, cofondatorul Microsoft, Papa Benedict al XVI-lea, Ben Bernanke, presedintele Bancii Centrale Americane (FED), pe locurile al patrulea, al cincilea, respectiv al saselea in acest top anual.

Presedintele francez François Hollande, in varsta de 58 de ani, s-a situat pe locul al 14-lea. Editorii Forbes subliniaza ca l-a invins pe Nicolas Sarkozy in luna mai, insa, de atunci, „primul presedinte socialist din ultimele doua decenii si-a vazut cota de popularitate scazand cu 36%”.

Frantuzoaica Christine Lagarde, in varsta de 56 de ani, director general al FMI, s-a situat pe locul al 38-lea.Cel mai tanar din acest top care include 71 de persoane ramane Mark Zuckerberg, in varsta de 28 de ani, patronul retelei de socializare Facebook, car a coborat de pe locul al 9-lea (2011) pe al 25-lea, dupa experimentul listarii la bursa a companiei, care i-a provocat pierderi de peste 3 miliarde de dolari.

Alti europeni inclusi in acest top sunt Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (locul 8), premierul britanic David Cameron (10), premierul italian Mario Monti (29), Bernard Arnault, patronul grupului de produse de lux LVMH (56).

Topul 10 este completat de regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz al Saud, pe locul al saptelea, si de Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez, pe locul al 9-lea.

Topul 20 este completat, in ordine, de Carlos Slim Helu (presedinte onorific America Movil) si familia (11), Sonia Gandhi, presedintele Congresului National Indian, Li Keqiang, vicepremierul Chinei, François Hollande, presedintele Frantei, Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway, Michael Bloomberg, primarul orasului New York, Michael Duke, CEO Wal-Mart, Dilma Rousseff, presedintele Braziliei, Manmohan Singh, premierul Indiei, Sergey Brin, cofondator Google, la egalitate cu Larry Page, CEO Google.

Patru factori au fost luati in considerare in realizarea acestui top, a precizat Forbes: numarul de persoane asupra carora aceste personalitati isi exercita puterea, resursele financiare pe care le controleaza, daca au influenta in mai mult de o sfera si modul in care isi exercita puterea.

De exemplu, Putin, subliniaza editorii Forbes, „a castigat putere pentru ca isi arata in mod frecvent forta – asa cum face cand ii trimite la inchisoare pe cei care manifesta impotriva lui”.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here