Tokes: Daca este nevoie, secuimea trebuie sa iasa in strada pentru autonomie

0
626
l-tockes

l-tockesVicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat joi la Universitatea de Vara „Tusvanyos”, ca, daca o microregiune precum Kosovo şi-a dobandit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi in tinutul Secuiesc, iar, daca va fi nevoie, secuimea trebuie sa iasa in strada.

„Trebuie sa ieşim in strada daca este nevoie. Daca trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar in acel moment nu veti mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru ca am manifesta impotriva voastra”, a afirmat Tokes.

El a declarat ca este convins ca va fi autonomie in Ardeal, dar a mentionat ca ea se va obtine mai greu, intrucat unii reprezentanti ai comunitatii maghiare nu mai cred in ea.

„Am avut senzatia ca dialogul cu UDMR nu este tocmai sincer. Consiliul National pentru Autonomie nu a reuşit sa intocmeasca un memorandum semnat de toate administratiile locale, care ar fi trebuit sa ajunga pana acum in fata Europei”, a spus Tokes.

Vicepreşedintele PE a mentionat ca daca o microregiune de talia Kosovo, care are dimensiuni similare Secuimii, a putut sa işi capete autonomia, acelaşi lucru ar putea sa fie posibil şi in tinutul Secuiesc.

Tokes a adaugat ca electoratul maghiar nu trebuie sa se piarda.

„Baza electorala nu trebuie sa ne scape, sa nu ne trezim in situatia ca nu avem reprezentare in Transilvania, pentru ca nu putem permite asta, şi nu trebuie sa ne permitem nici sa devenim victimele asimilarii politice”, a spus el.

Tokes a afirmat ca fara cooperarea tuturor formatiunilor reprezentantive ale comunitatii maghiare nu va exista autonomie şi a acuzat UDMR ca este principalul vinovat pentru politica exclusivista pe care a dus-o.

„In afara de UDMR, nu exista mantuire – trebuie sa işi dea seama ca a greşit, ca toata lumea işi are locul in aceasta cooperare şi in acest sens ii revine o raspundere foarte puternica”, a sustinut el.

La randul sau, preşedintele executiv al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, a afirmat ca formatiunea nu este de acord cu segmentarea tinutului Secuiesc, afirmand ca acesta trebuie sa fie o unitate autonoma.

„Nu suntem de acord ca tinutul Secuiesc sa se taie in bucati. Trebuie sa ne folosim de toate instrumentele in Guvern, in Parlamentul Romaniei, chiar şi in Parlamentul Ungariei şi sunt dezamagit ca inca nu am vazut intentii in aceasta directie din partea UDMR”, a spus Toro.

El a mentionat ca este momentul ca Forumul de Coordonare Maghiar din Transilvania sa işi faca auzita vocea in privinta dezideratului autonomiei.

„E momentul ca aceasta adunare sa işi faca auzita vocea in toamna. Este important sa facem uz de toate mijloacele ca sa ne pastram tinutul Secuiesc ca o unitate unitara. Este important sa aratam ce putem in aceasta problematica”, a spus el.

Reluand ideea modelului catalan avansata de Tokes, Toro a afirmat ca nu crede ca in Transilvania se poate initia o manifestare de asemenea amploare, dar s-ar multumi daca la Miercurea Ciuc s-ar aduna 100.000 de oameni care sa ceara autonomia tinutului Secuiesc.

Profesorul universitar de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca Bakk Miklos, care este şi membru al Comisiei de Autonomie a Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania, a anuntat in finalul şedintei forumului ca preşedintele Traian Basescu va veni sambata la Universitatea de Vara de la Baile Tuşnad.

„Sambata, Traian Basescu va fi prezent in tabara Tusvanyos”, a declarat Bakk Miklos.

Tot sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tuşnad va fi prezent şi premierul Ungariei, Orban Viktor, care va vorbi, alaturi de vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, şi de secretarul de stat in Ministerul de Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt, despre „Europa centrala – centrul Europei?”.

Cea de-a XXI-a editie a Universitatii de Vara şi Tabara Studenteasca „Tusványos” a fost deschisa, miercuri, la eveniment participand cateva mii de tineri şi 500 de invitati din tara şi din Ungaria, personalitati ale vietii politice şi economice.

Universitatea de Vara „Tusvanyos” se va incheia duminica, fiind organizata de Fundatia „Pro Minoritate” din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here