Tocmelile de la Vama Naidas: "Doua jamboane de porc si trei kile de vegeta"

0
685
agree-intelegere

agree-intelegereInregistrarile ambientale facute in timpul anchetei la PTF Naidas au scos la iveala adevarate targuieli cand venea vorba de impartitul banilor pe ture, sugestiva fiind aceea cand un vames a fost taiat de la „ratia baneasca” pentru ca a preferat sa ia „doua jamboane de porc si trei kile de vegeta”, relateaza Mediafax.

In referatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) cu propunere de arestare preventiva a 15 lucratori de la Punctul de Trecere a Frontierei Naidas (Caras Severin), procurorii anticoruptie prezinta, prin prisma unor inregistrari ambientale, targuielile pe care le faceau lucratorii acestei institutii privind mita in cazul celor care pe langa bani optau si pentru o mita in produse, precum jamboane de porc, vegeta, bautura fina sau tigari.

Cel mai sugestiv caz prezentat de procurorii anticoruptie este cel al sefului PTF Naidas, Valentin Ionica Baragan, care in 9 decembrie 2010 i-a cerut unui alt lucrator, Cristian Borceanu, „sa-i dea doua jamboane de porc si trei kg de Vegeta. Baragan a propus ca la momentul impartirii banilor luati cu titlul de mita in tura respectiva, Borceanu sa ia 240 de lei pentru achizitionarea acestor produse.

„Iovu: Doua jamboane de porc?

Borceanu: Un milion doua sute unul, doua milioane patru sute sunt amandoua.

Iovu: si mai ce?

Borceanu: Trei kilograme …

Balba: De Vegeta.

Iovu: Dar pentru cine? Pentru Baragan?

Borceanu: Pentru ei, acia…”

Procurorii specifica faptul ca „ulterior banii au fost recuperati de lucratorii de politie din suma totala colectata cu titlul de mita in tura respectiva”.

Din transcrierea inregistrarilor ambientale prezente in documentul procurorilor reiese ca lucratorii de la PTF Naidas luau in permanenta tigari, sticle de whisky – J&B, Jack si Ballantines – si ca atunci cand luau produse primeau mai putini bani din cota finala impartita.

Un alt caz inedit surprins in timpul anchetei de la Naidas este acela al unei lucratoare despre care colegii acesteia arata ca nu ar fi avut permisiunea sotului sa ia mita.

Aceasta situatie reise din inregistrarea ambientala din 28 noiembrie 2010, cand a primit atat pentru ea, cat si pentru alti lucratori vamali suma de 1.350 de euro de la inculpatul Soare, reprezentand o parte din suma primita ca mita, pentru un transport ilegal de tigari facut de traficantul Ion Buica.

inregistrarea ambientala ii are ca protagonisti pe inculpatii Soare si Mot cu ocazia impartirii banilor in apartamentul in care locuiau:

„Soare: astia sunt ai nostri …. astia-s ai lui doamna Camelia.

Grund: Cati is la Camelia?

Soare: Numara-i!

Grund: 13 jumatate (1.350 euro)….

Grund: Asa. Mergi acum sa-i dai lui Camelia?

Soare: Nu, c-o zis ca … nu-i acasa. Ca nu stie barba’su c-o sparge, o zis. Zice: «nici nu vreau sa ma gandesc…»”

Totodata, inregistrarile ambientale redate in actul procurorilor denota si dispretul pe care lucratorii de la punctul Naidas il au fata de mituitorii lor, in referatul cu propunere regasindu-se numeroase exemple preluate din inregistrarile ambientale, in care vamesii sau lucratorii de politie ii jignesc sau ii injura pe cei care le dau bani.

O inregistrare ambientala din 13 decembrie 2010 care il are ca protagonist pe lucratorul vamal Gheorghe Verdet arata cum acesta l-a insultat pe mituitor pentru ca „a dat atat de putin”: „Hai du-te! Nu mai sta, mai! Ce! Pai tu ai tupeu fantastic jegosule! Cat ati dat? Pai numai 200, bai!”.

Procurorii anticoruptie cer arestarea lui Valentin Ionica Baragan (seful PTF Naidas), Ion Bilba, Orlando Gabriel Cean, Victor Chiritoiu, Claudiu Ciobotariu, Ion Dagalita, Iota Herdi, Adrian Ilie Junc, Sabin Muntea, Dalibor Iovanovici, Camelia Mihaila, Gheorghe Verdet, Ovidiu Gelu tinte, Adrian Ilie Radu si Cristian Daniel Luca. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here