Superbet Chess Classic România 2024, a doua etapă a circuitului mondial Grand Chess Tour, este gata de start. Ceremonia de deschidere a competiției de la București, transmisă LIVE pe TVR 1

0
865

 

București, 21 iunie 2024 – Pe 24 iunie vor sosi în Capitală zece dintre cei mai mari şahişti ai lumii, potrivit clasamentului FIDE, iar pe 25 iunie va avea loc ceremonia de deschidere a  Superbet Chess Classic România 2024, cea de-a doua etapă a turneului internațional Grand Chess Tour (GCT). Bucureștiul va fi capitala mondială a sportului minții de la sfârșitul acestei luni și până pe 5 iulie.

 

Grand Hotel Bucharest (Sala Ronda) va găzdui ceremonia de deschidere a celei de-a doua etape GCT 2024, de la București, ce va avea loc marți, 25 iunie, începând cu ora 15.00. La ceremonie vor participa cei 10 Mari Maeștri – jucătorii acestei etape locale, președinta Fundației Superbet, Augusta Dragic, precum și invitatul special al acestei ediții, diverse personalități publice, foști sportivi și reprezentanți din medii socio-profesionale și din mass-media.

 

Invitatul special Viswanathan (Vishy) Anand este de cinci ori campion mondial la șah, dublu campion la Cupa Mondială de Șah, primul mare maestru al Indiei și actualul Vicepreședinte al FIDE. O legendă a șahului mondial, Anand, supranumit și „Tigrul din Madras”, ocupă locul 11 în topul mondial în acest moment.

 

Debutul evenimentului, care va transforma Bucureștiul în capitala mondială a șahului preț de 11 zile, va include o prezentare a turneului și a jucătorilor etapei din Capitală, tragerea la sorți a jucătorilor înscriși în competiție, urmată de prima mutare simbolică, făcută de Ana Maria Brânză „împotriva” lui Vishy Anand, precum și de o serie de momente realizate cu invitații, cu participarea celor 10 Mari Maeștri.

 

Inaugurarea turneului de șah, ce se va desfășura sub egida unui mesaj de încredere și speranță, de celebrare a vieții, a păcii, a valorilor universale și a minților care se pun în slujba binelui, sub sloganul “Uniting Minds”, va fi transmisă în direct pe TVR 1, începând cu ora 15.00 (ora României).

 

Superbet Chess Classic România se distinge printr-o importanță strategică în stabilirea celui mai bun șahist al lumii. Jucătorii vor juca în sistem turneu închis, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat.

 

Cei 10 jucători care se vor înfrunta în Capitală sunt următorii:

  • Bogdan Daniel Deac: locul 42 mondial, numărul 2 în România
  • Fabiano Caruana: locul 2 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2023
  • Ian Nepomniachtchi: locul 4 mondial
  • Nodirbek Abdusattorov: locul 5 mondial
  • Gukesh Dommaraju: locul 6 mondial
  • Wesley So: locul 9 mondial
  • Praggnanandhaa Rameshbabu: locul 14 mondial
  • Anish Giri: locul 15 mondial
  • Alireza Firouzja: locul 16 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2022
  • Maxime Vachier-Lagrave: locul 20 mondial

 

Cu prilejul desfășurării circuitului GCT 2024, multiplul campion mondial Garry Kasparov, totodată fondator al turneului, va fi prezent pentru a cincea oară în România. Celebrul șahist se va afla la București în cea de-a doua parte a calendarului competiției locale.

 

Programul etapei locale

 

Luni, 24 iunie: Sosirea jucătorilor în București

Marți, 25 iunie: Ceremonia de deschidere a etapei locale

Rundele vor începe la ora locală 15:00 și se vor desfășura până la aprox. orele 19.00 – 20.00 (în funcție de durata și de rezultatele partidelor), cu excepția ultimei runde, care debutează la ora 14.00.  

Miercuri, 26 iunie: Runda 1

Joi, 27 iunie: Runda 2

Vineri, 28 iunie: Runda 3

Sâmbătă, 29 iunie: Runda 4

Duminică, 30 iunie: Runda 5

Luni, 1 iulie: Zi liberă competițională

Marți, 2 iulie: Runda 6

Miercuri, 3 iulie: Runda 7

Joi, 4 iulie: Runda 8

Vineri, 5 iulie: Runda 9 și Festivitatea de Premiere

 

Acreditările pentru jurnaliști

Pentru a participa la ceremonia de deschidere a Superbet Chess Classic Romania 2024, dar și pe durata desfășurării competiției, reprezentanții presei sunt rugați să se acrediteze la acest eveniment sportiv prin completarea formularului anexat acestui comunicat și transmiterea lui către adresa de e-mail [email protected], până pe 21 iunie 2024 (end of day). Subiect: Formular acreditare – nume publicaţie. Acreditările sunt nominale și nu sunt transferabile. Grand Chess Tour îşi rezervă dreptul de a aproba sau a refuza acreditarea de presă. Completarea formularului nu garantează obţinerea acreditării. Accesul la eveniment se face exclusiv în urma acreditării din partea organizatorului.

Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare

 

Evenimentul este accesibil publicului larg, iar iubitorii sportului minții pot rezerva bilete AICI pentru urmărirea partidelor dintre cei 10 Mari Maeștri, direct în sala de competiție. Biletele au fost puse la vânzare și sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-și asigure participarea pe pagina menționată anterior, în secțiunea “Bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu mențiunea că trebuie păstrată liniștea în sala de competiție. Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului românesc.

 

Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.

Premiile etapei din București ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de șah rapid și blitz. Totodată, ediția din 2024 va beneficia și de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.

 

Fondul de premiere al actualei ediții este pus la dispoziție de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

 

Parteneri media: TVR, GSP.ro, Fanatik.ro, KISS FM, Prima Sport, Prima TV, Digi Sport, Digi 24, Antena 1, Antena 3

 

Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy

 

 

###

 

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

 

Despre Fundația Superbet

Fundația Superbet, o organizație non-profit, este responsabilă pentru coordonarea inițiativelor de responsabilitate socială corporativă ale Grupului Superbet. Scopul nostru este de a sprijini promovarea inițiativelor din domeniul sănătății, educației și sportului, cu un accent deosebit pe promovarea jocului de șah și a nenumăratelor sale beneficii în cadrul tuturor comunităților pe care le deservim. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

 

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.

 

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale.

 

Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here