SUA si Coreea de Sud vor demara duminica manevre militare navale comune

0
645
agree-intelegere

agree-intelegereCoreea de Sud si Statele Unite vor demara duminica manevre militare navale comune, decise marti de presedintii american, Barack Obama, si sud-coreean, Lee Myung-Bak, dupa bombardarea unei insule sud-coreene de catre Coreea de Nord, informeaza agentia Yonhap.

 

La aceste manevre, care se vor desfasura in Marea Galbena, unde s-a produs bombardamentul de marti, va participa si portavionul american George Washington, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.

Conform comunicatului, manevrele erau prevazute inaintea „atacului de artilerie neprovocat” nord-coreean. Acest lucru demonstreaza angajamentul american „pentru stabilitatea regionala prin disuasiune”, continua textul.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apararii, acest exercitiu „defensiv” este menit sa sporeasca disuasiunea impotriva Coreei de Nord.

Marti, presedintii Barack Obama si Lee Myung-Bak au convenit sa „ridice nivelul de pregatire” si sa organizeze manevre militare comune in „zilele urmatoare”, a precizat Casa Alba.

Cei doi presedinti au convenit sa efectueze manevre militare „in zilele urmatoare, pentru a continua cooperarea stransa in materie de securitate intre tarile noastre si pentru a sublinia forta aliantei noastre si angajamentul nostru pentru pace si securitate in regiune”, se arata in comunicatul presedintiei americane.

Obama i-a dat asigurari omologului sau sud-coreean ca Statele Unite sunt alaturi de aliatul lor dupa bombardarea insulei sud-coreene.

Washingtonul si Seulul anuntasera o serie de manevre militare dupa scufundarea unei corvete sud-coreene de o tropila, actiune atribuita in mai Coreei de Nord, de o ancheta internationala.

Un exercitiu militar in iulie, care era prevazut in Marea Galbena (vest), a fost mutat in Marea Japoniei (est), aparent in urma protestelor Chinei, care a criticat aceste manevre si prezenta unui portavion american in Marea Galbena, intre coastele sale si cele ale Coreei. (Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here