SUA detine cele mai valoroase companii la nivel mondial

0
724
dolari-vartej-bani

dolari-vartej-baniDominatia companiilor americane in topul celor mai mari entitati de afaceri la nivel mondial in functie de capitalizarea de piata este cea mai puternica din ultimul deceniu, dupa ce profiturile acestora au crescut mai rapid odata cu redresarea economiei globale.

Apple, IBM, Wells Fargo si patru alte companii americane au intrat in acest top dupa 2007, numarul total al reprezentantelor din SUA ajungand la 14, dintr-un total de 20, transmite Bloomberg.

Acestea au inlocuit in clasament Gazprom, China Petroleum&Chemical, Petroleo Brasileiro si alte companii din Europa si Asia.

Din noua companii intrate in top dupa 2007, numai BHP Biliton si Nestle sunt din afara Statelor Unite.

Astfel, numarul companiilor americane prezente in clasament este cel mai mare dupa 2003, dupa ce 10 trimestre de crestere a economiei SUA si avansul profiturilor au urcat indicele Standard&Poor’s 500 cu 109% de la un minim atins in martie 2009.

Modificarile reflecta volatilitatea pietelor emergente si efectul pozitiv al activitatilor de inovatie in SUA.

„Statele Unite sunt cel mai bun loc de pe pamant unde o idee buna poate fi transformata intr-o afacere mare”, a declarat Michael Shaoul, presedinte la Marketfield Asset Management, care administreaza fonduri de 2,7 miliarde de dolari.

Actiunile companiilor americane devin mai atractive partial ca urmare a crizei datoriilor suverane din Europa.

Astfel, in timp ce indicele S&P 500 a scazut cu 0,5% saptamana trecuta, de la un maxim al ultimilor patru ani, din cauza temerilor legate de criza din Europa, indicele Euro Stoxx 50 a coborat cu 1,5%.

Producatorii de computere si software au devenit principalii membri ai S&P 500, devansand companiile financiare, printre cele mai valoroase actiuni fiind cele ale Apple, IBM, Google si Microsoft.

Ultima oara cand o companie tehnologica din afara SUA a facut parte din topul mondial a fost in 2001, cand Nokia era cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial. Din 2007, cand Apple a lansat iPhone, capitalizarea de piata a Nokia a scazut cu 92%.

Apple a devenit saptamana trecuta cea mai valoroasa companie din istoria SUA, dupa ce actiunile au urcat la 668,87 dolari pe unitate, conferindu-i o capitalizare de piata de 627 miliarde de dolari.

in 1997, Apple a fost aproape de faliment, dar in ultimele decenii capitalizarea sa a urcat de peste 80 de ori, fiind de peste un an cea mai mare din lume.

Microsoft are o capitalizare de 256,2 miliarde de dolari, urmata de IBM, cu 226 miliarde de dolari.

IBM, a treia mare companie de tehnologie, este pe locul sapte la nivel mondial dupa valoarea de piata, care a crescut de peste doua ori in ultimul deceniu, compania orientandu-se catre productia de software, mai profitabila. Microsoft, avea in 1999 o capitalizare de patru ori mai mare decat IBM.

Google, detinatorul celui mai popular motor de cautare din lume, este evaluata la 222,6 miliarde de dolari.

Exxon este a doua mare companie la nivel mondial, cu o capitalizare de 406,4 miliarde de dolari, in timp ce PetroChina, care a devenit acum cinci ani prima companie de 1.000 de miliarde de dolari, a coborat pe locul patru, cu o valoare de piata de 251,7 miliarde de dolari.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here