STUDIU Clinica Smart Nutrition

0
798

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

STUDIU Clinica Smart Nutrition: Persoanele obeze au mai des carențe de vitamina D față de persoanele cu greutate normală, peste 60% dintre acestea având valorile mai mici față de nivelul optim

 

 

Din totalul pacienților clinicii, 79% au deficit de vitamina D, deficitul de vitamina D fiind definit de la o valoare mai mică de 30 ng/ml

 

 

  • 50% dintre pacienții clinicii aveau o carență de vitamina D (valori sub 20 ng/ml), iar 29% prezentau un nivel insuficient (valori între 21-29 ng/ml)

 

  • Totodată, 45% dintre pacienții supraponderali aveau carență de vitamina D

 

  • 100% dintre pacienții urmăriți au înregistrat creșterea nivelului de vitamina D printr-o dietă echilibrată și administrarea de suplimente alimentare.

 

București, 14.12.2023: Vitamina D este un nutrient esențial pentru sănătatea organismului și se sintetizează în prezența luminii solare. Este singura vitamină care nu poate fi asigurată integral prin alimentație. Modificarea stilului de viață și reducerea timpului petrecut în aer liber au dus la apariția deficitului de vitamina D la un procent din ce în ce mai mare din populație. Mai mult, în lunile de iarnă, cantitatea de vitamina D asimilată scade ca urmare a lipsei expunerii la soare. Mai puțin de 50%[1] din populația globală înregistrează un nivel optim de vitamina D în sânge, cel puțin pe perioada iernii.  

 

Un studiu intern realizat de Clinica Smart Nutrition a evidențiat niveluri alarmant de scăzute ale vitaminei D în rândul pacienților, în urma analizei de laborator 25-OH-vitamina D. Studiul a fost desfășurat în perioada 2022-2023, implicând un număr de 210 participanți.

 

Rezultatele studiului au arătat că o proporție semnificativă de pacienți, și anume 79%, prezentau un deficit de vitamina D. Din totalul acestora, aproximativ 50% aveau o carență de vitamina D, în timp ce restul, până la 79% aveau niveluri insuficiente pentru menținerea unei stări optime de sănătate.

 

De asemenea, studiul relevă o corelație între statusul ponderal și nivelul de vitamina D din sânge. Dintre pacienții cu greutate normală (indice de masă corporală IMC < 25 kg/m2), doar 25% aveau carență de vitamina D. În comparație, 45% dintre pacienții supraponderali (IMC între 25 și 29,9 kg/m2) prezentau carență de vitamina D, iar în cazul pacienților obezi (IMC > 30 kg/m2), peste 60% dintre aceștia aveau carență de vitamina D.

 

Astfel, la persoanele supraponderale și cele obeze se întâlnește  mai des deficitul de vitamina D față de persoanele cu greutate normală.

 

„Studiul desfășurat în cadrul clinicii confirmă teoriile existente conform cărora deficitul de vitamina D este mai frecvent întâlnit în rândul persoanelor cu probleme de greutate. Persoanele supraponderale și obeze asociază frecvent un nivel scăzut de vitamina D în sânge din cel puțin trei motive[2]: sechestrarea acesteia în țesutul adipos, aportul inadecvat și sinteza redusă la nivelul pielii din lipsa expunerii la soare. Mulți pacienți cu obezitate evită acest lucru din cauza imaginii negative pe care o au despre corpul lor”, afirmă dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, doctor în medicină, certificată SCOPE.

 

În ceea ce privește procentul pacienților cu un nivel optim de vitamina D, rezultatele au fost următoarele: 33% dintre pacienții normoponderali au înregistrat un nivel optim de vitamina D, față de 21% dintre pacienții supraponderali și 15% dintre pacienții care suferă de obezitate.

 

„Vitamina D joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului, motiv pentru care este esențial să promovăm practici sănătoase pentru a asigura un aport optim al acestei substanțe. Aceste măsuri includ ajustarea dietei, consumul de pește și alimente îmbogățite cu vitamina D, administrarea de suplimente și expunerea moderată la soare”, adaugă dr. Mihaela Posea.

 

Dintre pacienții Clinicii Smart Nutrition aflați sub intervenție nutrițională, care au urmat o dietă echilibrată și cărora li s-au prescris suplimente cu vitamina D, 100% au înregistrat creșterea nivelului de vitamina D în sânge la momentul repetării analizelor.

 

„Studiul realizat în clinica noastră subliniază importanța conștientizării deficitului de vitamina D, considerat o problemă de sănătate publică având în vedere amploarea sa. În același timp, rezultatele pacienților noștri demonstrează că, deși este un fenomen îngrijorător, deficitul de vitamina D poate fi corectat cu ușurință cu ajutorul recomandărilor individualizate din partea specialiștilor”, a declarat Andreea Vasile, directorul Clinicii Smart Nutrition.

 

Efectele deficitului de vitamina D asupra organismului încă sunt studiate la nivel mondial Rolurile deja cunoscute ale vitaminei D sunt:

 

  • Stimularea mineralizării osoase și menținerea nivelul de calciului în sânge în limite normale;
  • Intervine în funcționarea normală a sistemului muscular;
  • Asigură funcționarea normală a glandelor paratiroide.

 

Rezultatele preliminare arată implicarea acestui nutrient în reacția organismului față de infecții, disconfort muscular, rezistența la insulină, diabet zaharat de tip I, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, depresie, schizofrenie, autism, scleroză multiplă, sindrom nefrotic, precum și un risc crescut de preeclampsie și afecțiuni maligne precum cancerul de colon, prostată, sân, ovar, limfom non-nonhodgkinian.[3]

 

Un studiu realizat în România și publicat anul acesta arată o corelație între deficitul de vitamina D și patologiile pacienților internați în spital, în special în cea ce privește bolile cardiovasculare, bolile metabolice, cancerele și infecțiile COVID-19.[4]

 

 

Despre Smart Nutrition

Smart Nutrition este o clinică medicală unde medici cu cerificări internaționale în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice utilizează cele mai performante echipamente pentru stabili diagnostice și a aplica tratamente individualizate pacienților. Serviciile medicale sunt personalizate în funcție de obiectivele pacientului, analiza cantitativă și calitativă a stilului de viață, istoricul medical, rezultatele investigațiilor și analizelor, programul de lucru/studiu, preferințele alimentare și locurile în care pacientul ia masa.

 

Programele medicale sunt destinate persoanelor care doresc să scadă în greutate, celor care au nevoie de consiliere în alegerea unui stil de viață sănătos, femeilor însărcinate, familiilor care au nevoie de consiliere pentru alimentația copiilor și persoanelor care suferă de boli cronice și au nevoie de nutriție terapeutică.

 

Pregătirea științifică de top asigurată prin titluri de Doctor în Medicină și certificările internaționale în domeniu sunt garanții ale calității serviciilor medicale. La acestea se adaugă lucrările științifice publicate, studiile de cercetare și certificările oferite de Federația Mondială a Obezității.

 

 

[1] Natasja van Schoor, Renate de Jongh, Paul Lips, Chapter 54 – Worldwide vitamin D status, Editor(s): Martin Hewison, Roger Bouillon, Edward Giovannucci, David Goltzman, Mark Meyer, JoEllen Welsh,Feldman and Pike’s Vitamin D (Fifth Edition), Academic Press, 2024, Pages 47-75, ISBN 9780323913386, https://doi.org/10.1016/B978-0-323-91338-6.00004-5.

[2] Posea M, Vitamina D si obezitatea, …..

[3] https://www.synevo.ro/shop/25-oh-vitamina-d/

[4] Bucurica, S.; Prodan, I.; Pavalean, M.; Taubner, C.; Bucurica, A.; Socol, C.; Calin, R.; Ionita-Radu, F.; Jinga, M. Association of Vitamin D Deficiency and Insufficiency with Pathology in Hospitalized Patients.  Diagnostics 202313, 998. https://doi.org/10.3390/diagnostics13050998

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here