Studiu: Activitatea din industrie a stagnat in ultimele patru luni

0
894
industrie

Activitatea din industrie a avut in iunie un nivel comparabil cu cel din mai, marcand patru luni de cind a incetat sa mai creasca, in timp ce optimismul firmelor a continuat sa scada, exceptia fiind exportatorii, potrivit Barometrului Industrial, realizat de IRSOP si SNSPA Facultatea de Management.

„In luna iunie, activitatea din industrie a avut un nivel comparabil cu nivelul lunii mai. Dar tot in iunie sunt patru luni de cand industria a incetat sa mai creasca. Indexul pentru volumul total al productiei a coborat cu 6 puncte, de la 62 in luna martie si 63 in aprilie, la 59 in mai si 56 in iunie. Totusi, indicatorul se mentine in zona pozitiva, cu valori peste 50 (sub 50 incepe contractia). Tendinta usor descrescatoare a volumului productiei ar putea avea legatura cu fluctuatiile temporare ale cererii. Vom vedea ce se intampla in lunile viitoare”, arata autorii studiului, potrivit Mediafax.

Scaderea outputului firmelor genereaza exces de capacitate care ar putea reduce preturile la anumite produse. Cand productia scade, firmele vand mai putin si incaseaza mai putin, astfel ca pentru a vinde mai mult ar putea fi obligate sa scada pretul.

Indicatorul pentru preturile incasate pare sa confirme aceasta supozitie. Indexul a scazut de la 54 in aprilie la 47 in iunie. Aceasta cadere arata ca probabil firmele incaseaza mai putin, ceea ce inseamna ca profitabilitatea e mai redusa, iar puterea lor de impunere a pretului este mai scazuta.

in luna iunie, volumul comenzilor noi a fost similar cu cel din luna mai. Dar, pe termen mediu, indexul a cazut de la 62 in aprilie la 56 in iunie. Cererea este ceva mai mica, dar in ultimele doua luni pare sa se fi mentinut relativ constanta. in general, un flux constant al cererii este pozitiv, cu conditia ca nivelul comenzilor noi sa nu coboare.

Exportatorii par sa o duca mai bine, noteaza autorii studiului. Indexul comenzilor pentru export a crescut de la 57 in mai, la 62 in iunie, dar nu a atins varful de 66 din aprilie. Oricum, cresterea comenzilor noi pentru export inseamna cresterea puterii companiilor exportatoare si cresterea contributiei lor la PIB.

Indexul costurilor de productie ramane ridicat, cu o valoare de 58 in iunie, fata de 57 in mai. Indicatorul semnaleaza ca firmele se lupta serios cu factorii care propulseaza costurile, inclusiv cu preturile pe care le platesc la furnizori. Totusi, costurile nu par sa creasca. Cel putin in perioada ianuarie-iunie 2015, indexul nu a depasit intervalul 56-61. Semnalul pe care il transmit datele este ca preturile pe care firmele sunt obligate sa le plateasca raman constant la un nivel ridicat.

Studiul arata si ca increderea firmelor in viitor continua sa se deterioreze, probabil pe fondul unei activitati mai slabe, cu exceptia exportatorilor. in iunie, asteptarile privind volumul productiei peste sase luni au scazut cu 4 puncte fata de luna mai, iar asteptarile privind comenzile noi s-au redus cu 5 puncte.

in ansamblu, asteptarile optimiste din ianuarie privind volumul viitor al productiei s-au prabusit la 60 in iunie. Deteriorarea asteptarilor este semnalul cel mai ingrijorator pe care il transmite Barometrul lunii iunie.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste noua angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in perioada 21-27 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here