Strategia Industria 4.0, lansată la Palatul CCIB

0
1310

 

COMUNICAT DE PRESĂ

La mijlocul lunii decembrie, la sediul nostru istoric a avut loc o prezentare extinsă a Strategiei Industria 4.0 în acord cu evoluția tehnologică pe plan internațional, realizată de prof. univ. dr. ing. Dr.h.c. Gheorghe I. Gheorghe, președintele Secțiunii Cercetare-Dezvoltare-Inovare a Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) și vicepreședinte al Camerei bucureștene.

Principalele subiecte abordate au vizat: conceptul de Industrie 4.0 pe plan european, în China, Japonia și SUA; componentele Industriei 4.0; caracteristicile și tendințele Industriei 4.0; provocările și efectele revoluției digitale la nivelul IMM-urilor; soluții de digitalizare și planuri de acțiuni pentru sprijinirea digitalizării IMM-urilor; situația din România și perspective, cu accent pe industria inteligentă, medicina inteligentă, agricultura inteligentă și orașul inteligent.

„Digitalizarea industrială va avea impact asupra lanțului valoric, atât la nivel orizontal, cât şi vertical, fapt ce presupune că, pe de o parte, companiile trebuie să-şi integreze şi să-şi digitalizeze mult mai bine fluxul vertical de date, de la dezvoltarea produselor şi achizițiilor până la prelucrare şi logistică, iar pe de altă parte, presupune o colaborare orizontală cu furnizori-cheie, clienți şi alți parteneri din lanțul valoric”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Dr.h.c.  Gheorghe I. Gheorghe.

De asemenea, șeful Secțiunii CDI a vorbit despre: politicile naționale în domeniu din Franța, Italia, Olanda, Germania, Spania și Marea Britanie, accentuând elementele care pot fi preluate în economia românească și a prezentat participanților exemple de concepte și soluții originale pentru digitalizarea industriei, având la bază dezvoltarea și integrarea mecatronicii, cyber-mixmecatronicii și a IT&C. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre schimbările sociale și de paradigmă de afaceri ca urmare a celei de a patra revoluții industriale, despre beneficiile Industriei 4.0 și elemente ce pot fi valorificate la nivelul industriei românești.

În opinia prof. univ. dr. ing. Dr.h.c. Gheorghe I. Gheorghe, la nivel național, este necesară o revizuire a măsurilor existente care vizează Industria 4.0 și luarea în considerare a celor mai importante aspecte (abilități, migrație, schimbarea modelelor de afaceri, extinderea activității la nivel de clustere, programe de colaborare transfrontalieră pentru întreprinderi, securitatea informatică și standarde etc.).

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here