Speranța de viață a românilor

0
832
Deputatul PNL Dumitru Oprea a adresat Ministrului Sănătăţii o solicitare privind programul de măsuri ce va fi implementat pentru creşterea speranţei de viaţă în România şi care va fi procentul din PIB dedicat sănătăţii în bugetul anului 2020.


„Potrivit unui raport publicat recent de Comisia Europeană privind sănătatea în statele membre, speranța de viață în România este de 75,3 ani, una dintre cele mai reduse din blocul comunitar, media UE fiind de 80,9 ani. Acest lucru reflectă, potrivit aceluiași studiu, comportamente nesănătoase, inegalități socio-economice, precum și deficiențe substanțiale în furnizarea serviciilor de sănătate. Astfel, aproximativ 11% din populație este neasigurată și are dreptul doar la un pachet minim de servicii.

De asemenea, în țara noastră, cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai reduse din întreaga Uniune, atât calculate pe cap de locuitor (1.029 euro vs. 2.884 euro, media UE), cât și ca procent din PIB (5,2% în 2017, față de 9,8% media UE)”, a declarat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Sănătăţii informaţii despre cum se va rezolva problema asistenţei medicale din zona rurală şi din comunităţile marginalizate şi despre măsurile avute în vedere pentru rezolvarea deficitului de personal în domeniul sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here