Spatiul Schengen – un pod prea indepartat

0
545

Da, Europo! Se pare ca ne dorim atat de mult sa intram in spatiul Schengen, incat suntem in stare ca, in sfarsit, sa incepem sa facem putina ordine pe la frontiere. Cu ridicari a zeci de vamesi si politisti de frontiera – al caror numar adunat da spre 200 de persoane – cu descinderi si perchezitii efectuate cu hei-rup-ul in zorii zilei, cu 1000 de jandarmi si mascati bagandu-i pe vamesi si pe politistii de frontiera in dube si apoi, imbarcandu-i in elicoptere MAI.

Transporturi pe banda efectuate cu elicoptere MAI de la vamile din vest, cu Serbia, spre Bucuresti. si-atunci, in atare situatie, nu ma mai mir ca pe la jumatatea lunii ianuarie 2011 ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, afirma ca “o aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, spatiu de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE, ar ameninta securitatea restului Europei”. si nu ma mai mir ca si Germania s-a alaturat gestului francez. Degeaba a sarit in sus ministrul roman de Externe si a afirmat „ca nu exista nicio baza reala pentru justificarea unor astfel de afirmatii”, ca operatiunile – exagerat de ample – de curatarea a vamilor de „corupti si spagari” (care nu sunt altceva decat cei mai mici din ierarhie) demonstreaza viceversa.Oare, daca nu s-ar fi pus problema aderarii la spatiul Schengen se mai initiau aceste actiuni? Din pacate, nu cred.
Oricum, am reusi sa ne dam in spectacol. si mai mult decat atat, am reusit sa starnim alte atitudini „contra”. Mai exact, Daniel van der Stoep, europarlamentar olandez, la vederea circului din Romania a afirmat ca „UE nu ar fi trebuit sa lase Romania sa intre in UE. Este o tara foarte corupta si aceste arestari nu fac altceva decat sa confirme acest lucru”. Totusi, imi voi incheia demersul spunand ca tot e bine ca a existat un inceput. insa, daca toata aceasta tevatura se va stinge ca un foc de paie, si nu va fi urmata de un program coerent de actiuni preventive si de lunga durata, nu vad sensul spectacolului vizionat de tot leatu. Sau in fine, din nou, romanilor le-a fost abatuta atentia in alta parte de la greutatile vietii cotidiene…

Sorina Bruj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here