Spania, Italia si Franta cer recapitalizarea imediata a bancilor cu probleme

0
613
euros

eurosSpania, Italia si Franta cer aplicarea imediata a acordurilor summitului european din iunie, care prevad in principal extinderea interventiei fondurilor de salvare in favoarea tarilor aflate in dificultate, se arata intr-un comunicat comun al celor trei state.

„Rapiditatea este o conditie esentiala a succesului tuturor initiativelor europene, dar exista un decalaj ingrijorator intre deciziile luate de Consiliul European si aplicarea acordurilor”, afirma in comunicat secretarul de stat spaniol pentru UE, Estado Mendez de Vigo.

Italia si Spania au obtinut la summitul din 28-29 iunie ca Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) si succesorul acestuia, Mecanismul European de Stabilitate (MES) sa poata recapitaliza direct bancile cu probleme financiare, fara sa indatoreze mai mult guvernele.

Se mentin insa elemente necunoscute, in special cele privind momentul intrarii in vigoare a MES si fonctionarea acestuia, in timp ce Germania refuza crearea obligatiunilor comune.

MES este in intarziere si nu va fi lansat inainte de cel sfarsitul lunii septembrie, intrucat Curtea Constitutionala germana trebuie sa se pronunte asupra acestui instrument, dotat cu o capacitate de 500 de miliarde de euro.

Pana atunci, zona euro trebuie sa se descurce cu FESF, care dispune de circa 200 de miliarde de euro, suma considerata insuficienta pentru salvarea unor tari precum Italia si Spania.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here