S&P retrogradeaza cu o treapta ratingul UE

0
1001
steag-ue

Standard & Poor’s (S&P) a retrogradat cu o treapta ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la nivelul de top „AAA” la „AA+”, acuzand slabirea coeziunii blocului comunitar si deteriorarea situatiei financiare a Europei.

Ratingul de credit pe termen scurt a fost meninut la „A-1+”, transmite Bloomberg.

Perspectiva calificativelor UE este stabila, potrivit unui comunicat publicat vineri de S&P, anunta Mediafax.

„Retrogradarea reflecta opinia noastra privind slabirea situatiei financiare a celor 28 de state membre UE”, se spune in comunicat.

S&P a coborat in ultimii ani ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franta, Italia si Spania, in urma crizei datoriilor de stat.

Ratingul mediu al tarilor cu contributie neta pozitiva la bugetul UE a scazut la „AA”, de la „AA+” in ianuarie 2012, cand S&P a atribuit perspectiva negativa ratingului pe termen lung al UE.

„Consideram ca situatia financiara a UE s-a deteriorat, iar coeziunea statelor membre a slabit. Negocierile privind bugetul UE au devenit mai tensionate, semnaland cresterea riscurilor privind sprijinirea UE de catre unele state membre”, considera analistii agentiei americane de rating.

Moneda euro se tranzactioneaza luni dimineata la Londra la 1,3635 dolari, dupa ce a atins 1,3626 dolari, cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani.

Evolutia costurilor de finantare la nivel global arata ca investitorii au ignorat anul trecut 56% din deciziile de rating si de perspectiva ale Moody’s si 50% din cele ale S&P, de cele mai multe ori avand opinii divergente fata de cele emise de agentiile de rating, noteaza Bloomberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here