Sorin Mierlea, presedintele Federatiei Asociatiilor de Consumatori: „Pret redus, de Black Friday, nu inseamna reducerea calitatii sau a duratei garantiei!”

0
867

Multi romani au dat navala, astazi, la magazinele care au anuntat ca devanseaza cu o saptamana traditia americana a “Black Friday”, pentru a profita de reducerile masive de preturi, la o gama variata de produse si servicii. Cumparatorii au gasit reduceri chiar si la carti, bilete la spectacole sau pachete turistice!

Sorin Mierlea, presedintele Federatiei Asociatiilor de Consumatori si presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, ne-a spus de unde vine traditia acestei zile a reducerilor de preturi:

„Black Friday, ca si concept, a aparut in Statele Unite din zona protectiei consumatorilor, mai exact, de la consumatorii care erau nemultumiti de nerespectarea drepturilor lor. A fost, practic, un fel de manifest la adresa produselor si serviciilor proaste oferite. Asadar, a fost un protest indreptat impotriva comerciantilor, iar clientii si-au propus sa nu cumpere mai nimic in aceasta zi, cand – de fapt – ar fi trebuit sa inceapa cumparaturile de Sarbatori. De aceea s-a numit „black friday” („vinerea neagra” – n.red.), o zi „neagra” pentru comercianti, care ar fi trebuit sa nu incaseze nici un ban!

Insa, pentru a incuraja totusi consumatorii sa vina in magazine chiar si intr-o astfel de zi – pe care o putem numi, sa zicem, o zi de „miscare sindicala” a consumatorilor, impotriva comerciantilor care nu le respecta drepturile – companiile au venit cu ideea reducerilor masive de preturi, astfel incat multi clienti sa-si poata cumpara produsele favorite la preturi mult mai mici, dar, practic, la aceeasi calitate. Deci, vorbim aici de conditia ca agentul economic sa nu le reduca din drepturile pe care le au, in calitate de consumatori, mai ales in privinta calitatii si a garantiei comerciale oferite. Altfel spus, un pret redus de Black Friday nu trebuie sa insemne si reducerea calitatii sau a duratei garantiei”. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here