Somajul in Spania, cel mai ridicat nivel din istoria democratica a tarii

0
634
Somaj

SomajSomajul din Spania a crescut in trimestrul al doilea la 24,6%, cel mai ridicat nivel din istoria democratica a tarii, dupa ce guvernul condus de premierul Mariano Rajoy a introdus masuri de austeritate si a inlesnit legislatia privind concedierile pentru a incuraja angajarile.

In primul trimestru, rata somajului era de 24,4%.

Noul nivel al indicatorului, comunicat vineri de institutul de statistica de la Madrid, reprezinta cel mai ridicat somaj din 1976, anul mortii dictatorului Francisco Franco, cand tara a inceput tranzitia catre democratie, transmite Bloomberg.

Rajoy incearca sa reduca deficitul bugetar urias si sa introduca reforme in economie, care trece prin cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani, tot mai profunda de la un trimestrul la altul.

Spania a incheiat anul 2011 cu un deficit bugetar de 91,3 miliarde euro, reprezentand 8,5% din PIB, in timp ce datoria publica totaliza 735 miliarde euro, aproape 70% din PIB.

Scorul Partidului Popular, aflat la putere, este in cadere libera in sondaje din cauza masurilor de austeritate si deciziei de a inlesni concedierile, care nu si-au atins scopul, de a reduce costurile de finantare. Guvernul spaniol plateste o dobanda de peste 7% pentru a imprumuta bani cu scadenta la 10 ani, nivel la care Grecia, Portugalia si Irlanda au solicitat ajutoare externe.

Reforma legislatiei muncii, care a „ieftinit” concedierile, a avut rolul de a reduce somajul prin incurajarea angajarilor. Mai multe companii au anuntat concedieri de la introducerea noilor reguli. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here