Somajul in Europa continua sa bata noi recorduri

0
809

Somajul din UE si zona euro a inregistrat in februarie noi rate record, de 10,9% la nivelul celor 27 de state membre si de 12% in uniunea monetara, potrivit datelor anuntate marti de Eurostat.

UE a consemnat o rata a somajului de 10,8% in ianuarie. Pentru zona euro, biroul de statistica european a revizuit procentajul pentru prima luna a anului de la 11,9% anuntat anterior la 12%, nivel care s-a mentinut si in februarie, anunta Mediafax.

Spania a inregistrat cel mai ridicat somaj din UE in ianuarie, de 26,3%, in timp ce Grecia, cu 26,4% in decembrie, nu a raportat date pentru primele doua luni din acest an, arata Eurostat. Cinci tari nu au furnizat date pentru februarie.

Minimul pentru luna februarie a fost inregistrat in Austria, cu 4,8%.

Romania a avut in februarie o rata ajustata sezonier de 6,7%, in scadere de la 7,3% in aceeasi luna a anului trecut, dar in urcare de la 6,6% in ianuarie.

Cinci tari din UE au inregistrat un somaj mai redus decat Romania in februarie, respectiv Austria (4,8%), Germania (5,4%), Lituania (5,5%), Olanda (6,2%) si Malta (6,6%).

somajul in urcare este un nou semn ca economia zonei euro s-a contractat in primul trimestru. Uniunea monetara s-a aflat in recesiune in ultimele cinci trimestre, iar trendul se va mentine si in primele trei luni ale acestui an, potivit unui sondaj in randul analistilor, realizat de Bloomberg.

„Sansele unei revigorari a cererii de comsum vor ramane probabil limitate pentru o perioada, din cauza politicii fiscale mai austere din mai multe tari, a conditiilor inca dificile de obtinere de credit, a somajului ridicat si inca in crestere, precum si a puterii de cumparare reduse. Este valabil mai ales pentru tarile de la periferia sudica a zonei euro si ne asteptam ca scaderea PIB prelungita din Spania si Italia sa afecteze considerabil PIB al uniunii monetare in acest an „, a declarat Howard Archer, economist la IHS Global Insight Londra.

Banca Centrala Europeana estimeaza o contractie de 0,5% pentru zona euro in acest an. Comisia Europeana anticipeaza o rata a somajului de 12,2% pntru 2013 si de 12,1% pentru anul urmator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here