Soferii vor primi banii de la RCA inainte de reparatia masinii

0
979
masina-accidentata

masina-accidentataSoferii vor primi banii aferenti despagubirilor din politele RCA inainte de efectuarea reparatiilor, nu dupa ce masina a iesit din service, ca in prezent, iar cuatumul compensatiilor va fi stabilit de asiguratori in functie de preturile practicate de service-uri, nu in baza propriilor evaluari. „Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la nivelul preturilor practicate de unitatile de reparatii auto sau prevazute in cataloage, astfel incat despagubirea primita sa-i

 permita pagubitului efectuarea reparatiilor. Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de service-uri. Masura va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare”, se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) remis MEDIAFAX.

De asemenea, potrivit unei modificari a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), asiguratorul are obligatia, in situatia in care exista suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii.

„Aceste investigatii nu pot dura mai mult de trei luni de la data avizarii daunei”, se mai spune in comunicat.

Prin modificarea legislatiei, CSA a redus, de la 15 zile la 10 zile, intervalul in care asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna, dupa ce a fost depus ultimul document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei.

CSA aminteste ca, in orice situatie, pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate de reparatii auto doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care asiguratorul are incheiate conventii de colaborare.

„Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai mult interesele asiguratilor si imi exprim speranta ca aceste demersuri vor conduce la imbunatatirea serviciilor prestate de catre companiile de asigurare”, a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Modificarile vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here