Soarta zonei euro depinde de o decizie a Curtii Constitutionale din Germania

0
672
euro-rupt

euro-ruptCei opt judecatori ai Curtii Constitutionale Federale de la Karlsruhe vor decide miercuri asupra compatibilitatii fondului de urgenta al zonei euro cu constitutia Germaniei, un element crucial in planurile anticriza ale liderilor europeni.

Decizia judecatorilor va fi urmarita „cu sufletul la gura” de investitorii de pe burse, pietele de obligatiuni si pietele valutare, dar si de lideri politici din Germania, Europa si intreaga lume, o hotarare nefavorabila putand conduce chiar la caderea guvernului de la Berlin, potrivit The Guardian.

Dezbaterea vizeaza compatibilitatea Mecanismului European de Stabilitate si a pactului fiscal incheiat la inceputul acestui an de liderii europeni cu constitutia Germaniei.

Respingerea celor doua proiecte europene de catre Curte ar declansa haosul pe pietele financiare si ar pune sub semnul intrebarii existenta monedei unice.

„Curtea Constitutionala germana nu-si poate permite sa fie vazuta ca neindependenta, dar de asemenea nu-si poate permite sa fie curtea care a daramat guvernul. Va trebui sa incerce un cerc patrat, cu alte cuvinte sa nu dea jos guvernul si sa-si sublinieze independenta”, comenteaza pentru The Guardian Constanze Stelzenmuller, asociat senior pe probleme transatlantice la German Marhsall Fund, Berlin.

Decizia, programata pentru miercuri, este ultimul aviz necesar pentru functionarea Mecanismului European de Stabilitate si pentru ratificarea pactului fiscal. O hotarare favorabila ar putea cuprinde insa anumite limitari, precum conditionarea totala sau partiala a aplicarii ei de modificarea constitutiei germane.

O sursa guvernamentala germana a declarat pentru The Observer ca institutia „este foarte independenta si poate produce intotdeauna o surpriza”.

„Nimeni nu stie ce se va intampla pe 12 septembrie”, spune oficialul citat.

Un sondaj publicat vineri pe site-ul Spiegel Online arata ca 54% dintre germani sunt in favoarea blocarii celor doua proiecte europene de catre curte, reflectand nemultumirea populatiei fata de banii investiti de stat in programele de finantare externa acordate statelor de la periferia zonei euro. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here