Sistemul antiracheta de la Deveselu nu va avea efecte negative asupra populatiei si mediului

0
616
grup-persoane

grup-persoaneSecretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a declarat, marti, la Slatina, ca SUA vor instala in orizontul anului 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptari care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populatiei, mediului si culturilor agricole.

El a spus ca amplasarea acestui sistem implica instalarea in fosta baza aeriana a unui numar redus de persoane, respectiv 150-200, numar care va putea creste in anumite situatii.

Secretarul de stat in MAE a mai afirmat ca sistemul a fost construit astfel incat sa nu aiba niciun fel de efecte negative asupra populatiei si sa nu ii afecteze pe oameni, care „vor putea sa munceasca si sa traiasca normal” in acea zona.

„in relatia cu SUA aceasta participare a Romaniei va contribui la consolidarea relatiilor bilaterale”, a spus secretarul de stat in MAE, care a precizat ca acest sistem este unul „strict defensiv”.

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, care conduc delegatiile Romaniei si SUA ce negociaza Acordul privind amplasarea, in Romania, a unor elemente ale sistemului american antiracheta se afla, marti, marti, in Olt, pentru a discuta cu autoritatile locale implicatiile deciziei de amplasare a acestui sistem in fosta baza aeriana de la Deveselu.

Potrivit unor comunicate de presa transmise de MAE si MApN, vor fi discutate ratiunile si implicatiile deciziei de amplasare la unitatea militara 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta.

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu din judetul Olt, seful statului mentionand ca baza ramane sub comanda romaneasca.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca sistemul antiracheta este unul defensiv, ca nu este destinat ofensivei, el subliniind ca elementele scutului antiracheta nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse.

Potrivit MAE si MApN, procesul a fost inceput in contextul negocierilor cadrului juridic aferent participarii Romaniei la proiectul american si s-a finalizat in urma cu cateva saptamani. El a constat in analiza in format interinstitutional, de catre institutiile romanesti si americane cu expertiza relevanta, a celei mai bune optiuni care sa corespunda tuturor criteriilor tehnice fixate de cele doua parti.

Decizia CSAT privind locatia este o decizie de etapa, importanta in procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentru desfasurarea pe teritoriul Romaniei a sistemului SUA de aparare antiracheta, iar consimtamantul final privind locatia si regimul juridic al acesteia va fi exprimat de catre Parlamentul Romaniei, care, potrivit prevederilor legale in vigoare, urmeaza sa ratifice Acordul privind amplasarea, pe teritoriul Romaniei, a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta, rezultat in urma definitivarii procesului de negociere. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here