Si Rompetrol a majorat pretul carburantilor: 5,97 lei litrul de benzina

0
806
rompetrol

rompetrolRompetrol, companie din grupul kazah de petrol si gaze KazMunaiGaz, a majorat miercuri pretul carburantilor cu pana la noua bani pe litru, la o zi dupa ce OMV Petrom (SNP), compania cu cea mai mare cota de piata, a operat cresteri de pret.

Carburantii comercializati de Rompetrol au preturi cuprinse intre 5,3 lei si 5,97 lei pe litru, potrivit datelor companiei.

OMV Petrom, care detine peste 40% din piata distributiei de carburanti, a scumpit marti carburantii cu noua bani pe litru.

Companiile petroliere din Romania explica de cele mai multe ori cresterile preturilor carburantilor prin evolutia cotatiilor internationale ale petrolului si a competitiei de pe piata interna. Pe de alta parte, toate celelalte companii care distribuie carburanti isi orienteaza cotatiile la pompa dupa cele ale OMV Petrom.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).

De la inceputul anului companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.

OMV Petrom este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005, dar deocamdata autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurentei privind cresterile de pret la carburanti, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului.

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, prezentat in premiera de MEDIAFAX, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here