Seria dezbaterilor online COAL-live! continuă:

0
1076

Prevenirea înaintea controlului cu Mărioara Artemis Gătej, Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu: Ne propunem să inițiem un act normativ care să reglementeze  deșeurile provenite din activitățile de construcții și demolări

 

București, 21.05.2020 – Președintele, Autoritatății Naționale pentru Protecția Consumatorului, Eduardt Cozminschi, Directorul General al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Paul Anghel și Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Mărioara Artemis Gătej au fost prezenți în cadrul dezbaterii Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL) cu tema ”Prevenirea înaintea controlului”.

Întâlnirea a fost moderată de Președintele COAL Sebastian Buși și a atras peste 10.000 de oameni de afaceri din toată țara.

Mărioara Artemis Gătej, Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu a prezentat antreprenorilor măsurile de prevenție în ceea ce privește evitarea amenzilor date de nerespectarea legislației în vigoare:  “ Am verificat cu pondere șantierele de construcții din municipiul București, în perioada stării de urgență și am găsit numeroase probleme care ar fi putu fi evitate cu puțină bună voință din partea antreprenorilor, deoarece nu implicau lucrări sau investiții costisitoare. Este vorba de limitarea emisiilor de pulberi din timpul lucrărilor prin protejarea amplasamentului, umectarea zonei de lucru, asigurarea spălării roților utilajelor folosite și gararea utilajelor pe o zonă asfaltată. În peste 90% din cazuri Garda Națională de Mediu nu aplică sancțiuni la primul control decât dacă este o abatere flagrantă. Problema este că avem operatori economici, inclusiv instituții, în special autorități publice locale care sunt controlate anual de garda de mediu și care an de an se confruntă cu aceleași abateri. Orice operator economic reprezentant al unei instituții poate să ne ceară sfaturi și informații pentru a preveni sancțiunile, poate fi consiliat și i se pot pune la dispoziție actele normative de care are nevoie pentru desfășurarea în condiții de legalitate a activității. Principalele acțiuni pe care le desfășurăm în această perioadă sunt transferurile ilegale de deșeuri pe care trebuie să le monitorizăm, în special deșeurile provenite din construcții și demolări pe care le întâlnim în toate zonele și care în momentul de față nu sunt reglementate. Ne străduim să inițiem un act normativ care să reglementeze aceste categorii de deșeuri, legislație există în sensul în care ele ar trebui să fie reutilizate pentru noile construcții, dar suntem la stadiul de legislație care nu se aplică.”

Dezbaterile online COAL-live! au loc săptămânal reunind invitați cheie din zona politică și administrativă cu putere decizională în diferite sectoare ale economiei cu oameni de afaceri și antreprenori din același domeniu.

Eduardt Cozminschi, Președintele Autoritatății Naționale pentru Protecția Consumatorului a prezentat antreprenorilor măsurile și legile ce urmează să intre în vigoare în ceea ce privește protecția consumatorului și a operatorului economic:  ” Am asistat la o explozie a comerțului online în ultimele 2 luni în condițiile în care agenții economici nu erau pregătiți cu logistica respectivă. Ținând cont de comportamentul neloial al unor consumatori, la ora actuală domeniul nu este complet legiferat. Noi pornim de la ideea că atât consumatorul cât și agentul economic sunt de bună credință, urmărim ca agentul economic să își prezinte produsul și să informeze consumatorul corect și precis asupra produsului pe care îl comercializează și, de asemenea, pornim de la premisa că și consumatorul se informează asupra produsului pe care dorește să îl achiziționeze. Avem în vizor o reglementare pentru eliminarea abuzurilor venite din partea consumatorilor care returnează produsul în ultima clipă. ”

Seria dezbaterilor online COAL-live! vine ca o soluție de facilitare a interacțiunii mediului de afaceri cu decidenții politici într-o prerioadă în care consultarea companiilor este esențială în generarea unor planuri de acțiune. Mai mult decât atât, COAL susține și promovează inițiativa, spiritul întreprinzător, antreprenoriatul în România. Dezbaterile COAL-live! sunt urmărite săptămânal de câteva sute de oameni de afaceri din toate județele României pe pagina de Facebook Organizația Oamenilor de Afaceri Liberali – https://www.facebook.com/Organiza%C8%9Bia-Oamenilor-de-Afaceri-Liberali-103270954378999/

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here