Sentinte finale pentru Adrian Nastase: condamnat pentru santaj, la trei ani de inchisoare cu suspendare si achitat pentru dosarul "Zambaccian"

0
769
tribunalul-bucuresti-justitie

tribunalul-bucuresti-justitieFostul premier Adrian Nastase a fost condamnat de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj in dosarul „Zambaccian”, fiind achitat pentru infractiunea de luare de mita. Si sotia fostului premier, Dana Nastase,

a fost condamnata in dosarul cunoscut sub numele de „Zambaccian”. Instanta suprema a dispus condamnarea ei la trei ani de inchisoare, tot cu suspendarea executarii pedepsei, pentru „participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala”, fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu, trimisa si ea in judecata in acest dosar, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu executare. Astfel, instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Aceste doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare.Magistratii l-au obligat pe Adrian Nastase sa se prezinte trimestrial la Serviciul de probatiune, sa raporteze schimbarea domiciliului si sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, nerespectarea obligatiilor aducand revocarea suspendarii executarii pedepsei.

Desi condamnata cu suspendare pentru „participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala”, Dana Nastase a fost achitata de magistrati pentru acuzatiile de complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani. La fel ca si sotul ei, si ea a fost obligata sa se prezinte trimestrial la Serviciul de probatiune, sa raporteze schimbarea domiciliului si sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, sub aceeasi sanctiune a revocarii suspendarii.

Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte de care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Decizia de vineri, 30 martie 2012, a completului de trei judecatori al inaltei Curti de casatie si Justitie poate fi atacata cu recurs la completuld e cinci judecatori.

in 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie (DNA)  i-a trimis in judecata pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, pe sotia acestuia, Daniela Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2002 – 2004, in calitate de prim-ministru – cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Initial, Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in 13 noiembrie 2006. Ulterior, in 7 aprilie 2008, printr-o decizie definitiva, inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea la Directia Nationala Anticoruptie a dosarului, pentru refacerea urmaririi penale, intrucat s-a apreciat ca Adrian Nastase beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim-ministru. Restituirea s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale (ulterioara trimiterii in judecata), care a admis o exceptie de neconstitutionalitate ce fusese invocata de Nastase in acest dosar.

Potrivit interpretarii date de Curtea Constitutionala unor prevederi din Legea raspunderii ministeriale, procedura speciala de urmarire penala aplicabila ministrilor in functie trebuie extinsa si la nivelul fostilor ministri pentru infractiunile cimise in exercitiul functiei lor.

Astfel, procurorii anticoruptie au trebuit sa reia procedurile in acest caz, deferit justitiei apoi in 5 mai 2010.

intr-un alt dosar, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul „Matusa Tamara”, in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs la decizia de achitare, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.

in 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul „Trofeul calitatii”, in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Liderul PSD a anuntat ca va ataca cu recurs decizia in dosarul „Trofeul Calitatii”, el exprimandu-si convingerea ca lucrurile vor fi corectate si acuzand faptul ca, in prima instanta, decizia condamnarii sale a fost una „politica”, „murdara”. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here