Seful FMI crede ca trebuie infiintata o autoritate europeana de interventie pentru banci

0
894
fmi

fmiDirectorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, considera ca liderii UE nu fac eforturi suficiente pentru introducerea unor masuri de management si rezolvare a viitoarelor crize financiare, fiind necesara o autoritate europeana de interventie pentru banci, transmite Bloomberg.

„UE face eforturi in domeniul reglementarilor trans-frontaliere si de supraveghere, dar nu in aceeasi masura si in cazul managementului crizelor si rezolvarea acestora”, a aratat Strauss-Kahn intr-un discurs sustinut vineri la Bruxelles.

Solutiile actuale s-au dovedit nepotrivite, iar UE ar trebui sa analizeze crearea unei autoritati care sa rezolve problema falimentului unei banci care poate avea impact asupra mai multor tari , a spus seful FMI.

Obiectivul unui astfel de sistem trebuie sa fie eficienta costului, minimizarea contagiunii, a daunelor colaterale asupra economiei, a pierderilor deponentilor si a costurilor bugetare, a aratat el.

„Pentru a fi solid, un astfel de sistem are nevoie de acces la finantare si de un mecanism de sustinere de la buget”, a adaugat Strauss-Kahn.

Liderii UE trebui sa ajunga la timp la un compromis referitor la propunerile de imbunatatire a reglementarii si supravegherii, astfel incat sa previna declansarea unor crize.

Strauss-Kahn nu a facut vreo referire la Grecia, cu exceptia faptului ca bancile elene sunt partial afectate de criza bugetara din tara. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here