Acasă Economic Sectorul HoReCa inregistreaza o scadere de peste 70% a cifrei de afaceri

Sectorul HoReCa inregistreaza o scadere de peste 70% a cifrei de afaceri

0
1355

Ca urmare a crizei cauzata de pandemia de coronavirus si a masurilor restrictive instaurate de autoritati, industria ospitalitatii este in prezent cea mai afectata, inregistrand un declin brusc care a dus astazi la scaderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% fata de anul trecut si a determinat suspendarea activitatii in cazul a peste 40% dintre operatori.

 

Inainte de criza COVID-19, in industria HoReCa activau:

– 40.000 de societati comerciale cu capital 100% romanesc avand o cifra de afaceri de 5 miliarde euro;

– Aproximativ 400 000 de angajati reprezentand 10% din numarul total al angajatilor care activeaza in sectorul privat (190.000 de angajati direct implicati si aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).

 

Totodata industria ospitalitatii contribuia semnificativ la evolutia unor companii ce dezvolta afaceri in domenii conexe, precum agricultura, furnizorii locali de ingrediente, producatori si distribuitori materie prima in bucatarie, importatori si distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum si sisteme de gestiune, curatenie, transport, logistica, ambalaje.

 

Potrivit studiului comandat de HORA (impreuna cu organizatiile membre in APT (Alianta Pentru Turism), efectuat pe o perioada de 5 ani, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% dupa cum urmeaza:

  • impact financiar direct (valoare adaugata) – 3,42%
  • impact social (salarii angajati si aport consum) – 0,91%
  • impact financiar indirect (furnizori si investitii) – 0,74%

 

“Lipsa predictibilitatii din industria HoReCa in climatul economic actual nu face decat sa impinga pe marginea prapastiei antreprenorii care astazi au in derulare investitii, responsabilitati majore fata de angajati, contracte de inchiriere si leasing, contracte cu clientii externi, contracte de prestari servicii, contracte de servicii auxiliare etc”, au transmis reprezentantii HORA.

 

In ceea ce priveste activitatea din alte tari europene se poate observa ca industria HoReCa poate functiona. In afara Romaniei, toate tarile Comunitatii Europene au redeschis restaurantele (interior si exterior) cu reglementari stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reusind astfel sa mentina un numar mult mai mic de cazuri de imbolnavire fata de Romania.

 

“Luand in considerare faptul ca redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o crestere a numarului de persoane infectate, putem concluziona ca redeschiderea completa a restaurantelor se poate face in siguranta, in unitatile in care se respecta reglementarile. Asa cum s-a putut observa, cresterea numarului de imbolnaviri a avut loc la doua saptamani de la inceperea vacantelor din zonele turistice. In lipsa unor reglementari clare, restaurantele au intampinat dificultati iar incapacitatea autoritatii centrale si locale de a urmari respectarea regulilor a dus la suprareglementari si controale abuzive, multe dintre ele fara a avea legatura cu situatia pandemica in care ne aflam”, se mai arata in comunicat.

 

HORA considera ca restrictionarea vanzarii si a consumului in restaurant nu rezolva dificultatile statului in a asigura respectarea legii si ca prin aceste restrictii se aduc doar mari prejudicii sectorului HoReCa. Nu exista argumente pentru blocarea acestui sector iar Guvernul actual poarta responsabilitatea distrugerii sectorului HoReCa prin masuri total disproportionate fata de situatia reala, astazi fiind afectati in mod direct de aceste restrictii nejustificate 400.000 de angajati.

 

“Avand in vedere faptul ca Romania se confrunta cu o situatie de criza fara precedent, ne simtim obligati sa luam o pozitie ferma si sa cerem autoritatilor masuri imediate, prin elaborarea de urgenta a unui plan etapizat de revenire la normalitate a industriei HoReCa pentru a putea activa in conditii de reglementari clare, asa cum se intampla in alte state europene. Cresterea numarului de infectii este cauzata de lipsa reglementarilor si imposibilitatii statului de a asigura respectarea celor existente. Misiunea noastra ramane aceeasi, de a apara interesele industriei de ospitalitate si de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care in aceasta perioada de confuzie generala, au nevoie de ghidaj si de o comunitate puternica”, a mai transmis HORA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here