Schimbari la nivelul legislatiei vamale comunitare privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuala

0
644

McGregor & Partners anunta adoptarea unor noi reglementari ale legislatiei vamale comunitare, in scopul simplificarii si rationalizarii activitatii autoritatilor vamale. Adoptat prin Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului UE, noul Cod vamal comunitar se va aplica de la 1 iunie 2016 si va fi obligatoriu in toate elementele sale, cu aplicare directa in toate statele membre.

Unul dintre obiectivele politicii vamale a Uniunii Europene este acela de a spori eficienta organizarii controalelor vamale, urmarind eficientizarea procedurilor de vamuire si reducerea obligatiile administrative. Reglementarile recente la nivel european din domeniul vamal extind astfel competentele autoritatilor vamale din UE in vederea sporirii controarelor si retinerilor bunurilor contrafacute ce ”calatoresc ” pe teritoriul UE. in acest sens, autoritatilor vamale comunitare li se permite sa controleze si sa retina, daca este cazul, bunuri ce tranziteaza teritoriul UE cu destinatie non-UE.

Produsele contrafacute ce patrund in UE reprezinta o problema ingrijoratoare pentru companiile europene, iar tot mai multe firme se declara afectate de acest fenomen.
Noile reglementari aduc, asadar, vesti bune pentru titularii de marca, deoarece vor contribui la prevenirea patrunderii produselor contrafacute in pietele din UE, sau a deturnarii acestora pe teritoriul Uniunii.

”Industria ilegala” producatoare de bunuri contrafacute cuprinde din ce in ce mai multe sectoare. Astfel, pe lânga domeniile traditionale afectate: moda, bijuteriile, banii, se inregistreaza cazuri de contrafacere si in industria produselor alimentare, a celor farmaceutice sau a pieselor auto, industrii care daca sunt atinse de acest fenomen, pot afecta foarte grav sanatatea si siguranta publicului consumator.
Un raport al Comisiei Europene prezinta o statistica cu privire la sectoarele afectate de prezenta pe piata comunitara a produselor contrafacute. in anul 2013 pe primele trei pozitii in topul produselor contrafacute se afla hainele, urmate de medicamente si tigari.
in anul 2008 valoarea bunurilor contrafacute s-a ridicat la aproape 525 miliarde de euro, iar in 2015 se estimeaza ca valoarea acestor bunuri va depasi 1.400 miliarde de euro.

“Unul dintre motivele pentru care in ultimii ani legislatia vamala comunitara a suferit unele modificari si actualizari a fost justificat si de nevoia prevenirii si combaterii cresterii continue a bunurilor contrafacute din diferite sectoare ale pietelor comunitare“ explica Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.

Pe lânga Noul Cod vamal comunitar, doua tipuri principale de reglementari au influentat pozitiv normele privind masurile anti-contrafacere: controlul marfurilor la vama si reglementarilor specifice fiecarui sector.

Toate aceste schimbari la nivel european privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, fac parte dintr-o ampla strategie privind combaterea fenomenului contrafacerii si al pirateriei, sustinuta de autoritatile vamale comunitare si nationale, impreuna cu titularii de marca si companiile europene afectate de acest fenomen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here